fallback

Как изчезнаха диаманти за 136 млн. долара

Кан може би отново се оформя като цел на престъпниците по много причини, смята специалист

13:55 | 30.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор

На 28-и юли сутринта в изложбената зала на партера на хотел Carlton Intercontinental Hotel в Кан влиза мъж с шапка и кърпа, размахвайки пистолет. След малко той излиза с куфарче, пълно с диаманти и скъпоценни камъни за близо 136 млн. долара, пише Businessweek.

Стоката, собственост на израелския милиардер Лев Левиев, е охранявана от частни гардове, но те очевидно не са били въоръжени. Първоначалните информации оценяваха задигнатите скъпоценности на 53 млн. долара, но в понеделник прокурор от Франция удвои стойността им.

Въпреки че все още няма заподозрени, времето, в което бе извършена кражбата, предполага евентуалното участие на Милан Попарич - 34-годишен босненец, който избяга от швейцарски затвор миналия четвъртък и е член на бандата за обири на бижутерски магазини "Розовата пантера".

Начинът, по който избяга Попарич, наподобяваше на филм: съучастниците му врязаха автомобилите си във входния портал на затвора и откриха огън срещу охранителите, докато обирджията се измъкваше.

"Розовите пантери" получиха прозвището си от обир на бижута в Лондон през 1993 г., когато отмъкнаха диаманти за 769 000 долара в бурканче от крем за лице - тактика, използвана в комедията "Розовата пантера" от 1963 г. с участието на Питър Стелър. Според анализ, изготвен от Интерпол, "тази мрежа от престъпници има стотици членове и се смята, че е извършила обири на бижута за над 300 млн. евро от 1999 г. насам... Методите, които използват "Розовите пантери", са дръзки и бързи".

Само преди няколко седмици Businessweek публикува материал за активизиране на кражбите на бижута напоследък. Вицепрезидент на Tiffany бе уличена, че през двете години, прекарани на служба в компанията, е откраднала бижута за 1,3 млн. долара. По време на филмовия фестивал в Кан през май при две отделни кражби в хотели изчезнаха диаманти и скъпоценни камъни за над 4 млн. долара.

Според писателя Скот Селби Кан може би отново се оформя като цел на престъпниците по много причини. "Сигурността (в луксозните хотели в Кан) е нищо, в сравнение с места като Антверпен в Белгия, където се търгуват диаманти всеки ден", твърди той. "Изложба на диаманти в хотел е много по-лесна за обир отколкото трезор в сигурна зона за търговия на диаманти", допълва той.

Друга причина, която вероятно окуражава обирджиите, е че нито една от кражбите в Кан напоследък не е завършила с арест.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:59 | 25.08.22 г.
fallback