fallback

Националната галерия в Лондон излага творби на Вермер

Изложбата включва всички четири картини, които се намират в Лондон, плюс още една, взета назаем от частна колекция

17:55 | 25.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Една от творбите на Вермер. Снимка: The National Gallery

Когато Шекспир пише, че музиката е "храната на любовта", той със сигурност има право. И тогава, и сега песните и секса вървят ръка за ръка. Това е валидно и за съвременниците на бардовете, както и за холандския художник Йоханес Вермер, чиято изложба "Вермер и музиката: Изкуството на любовта и отдиха" може да бъде видяна в момента в Националната галерия в Лондон, пише Bloomberg.

Изложбата включва всички четири картини, които се намират в Лондон, плюс още една, взета назаем от частна колекция. Цифрата звучи доста скромно, но далеч не е така, като се има предвид, че общо за целия си живот творецът, живял от 1632 до 1675 г. е създал малко над 30 картини. Почти всички те са енигматични и магически красиви.

Едно от изключенията е петото произведение в изложбата. "Млада жена свири на клавесин" (1670-72) е автентична, според техническите изследвания. Ако е така, тя е доказателство, че дори и Вермер е имал своите лоши дни. Всеки, който обича изкуството обаче може да прекара часове в съзерцаване на останалите четири произведения.

В изложбата естествено присъстват двете картини на Вермер, които са собственост на Националната галерия. Те също изобразяват млада жена, стояща до и седнала на клавесин.

Колкото и да са добри тези две картини обаче, те бледнеят пред "Урок по музика" (около 1662-63 г.) и "Момиче свири на китара" (около 1672 г.). Последната е черешката на тортата на изложбата и е най-малко познатата от всички.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:31 | 12.09.22 г.
fallback