fallback

Архаичен Apple бе продаден за 387 000 долара

Оригиналната цена на произведеното през 1976 г. устройство е 666,66 долара

16:09 | 10.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Един от първите компютри, разработени от американската корпорация Apple през месец април 1976 година, бе продаден на търг от аукционната къща Christie's за 387 хиляди щатски долара, пише IBT Times.

Наддаването се проведе онлайн. Устройството "Apple-1" е разработено в Пало Алто, Калифорния, от съоснователите на компанията Стив Возняк и Стив Джобс. 

Собственик на апарата бе бившият училищен психолог Тед Пери от Калифорния, който го купил за 666,66 долара и го съхранявал в картонена кутия. Моделът представлява платка, монтирана в дървен корпус, без клавиатура, дисплей и периферни  устройства. Той съдържа около 30 микросхеми.  Пери се е сдобил с компютъра, след като училището, в което е бил преподавател, е участвало в училищен проект. Школото получава грант, а Пери избира Apple за партньорска компания. 

Произведени са общо 200 екземпляра "Apple-1". Смята се, че до ден днешен са съхранени между 30 и 50 бройки, а сега продаденото устройство е едно от първите 25, които са произведени, защото на него няма залепено логото на производителя.  На лота има само подпис на Возняк - "Woz". Името на купувача не бе оповестено.

Въпреки че моделът не стана много популярен навремето, неговата поява се счита като първата стъпка към разработването на "Apple-2",  устройството, което най-много напомня на днешните съвременни компютри.  "Apple-2" се появява на пазара през 1977 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:26 | 31.08.22 г.
fallback