fallback

Швейцарското изкуство привлича чуждестранни милионери

Позициите на Цюрих се засилват и от големите колекции от произведения на изкуството, притежавани от швейцарски семейства

12:39 | 21.06.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Аукционните къщи в Цюрих привличат все повече международни купувачи на швейцарско изкуство, пише Bloomberg.

Далеч от блясъка на Art Basel, където миналата седмица Роман Абрамович и Леонардо ДиКаприо разглеждаха творби на Пабло Пикасо и Анди Уорхол, анонимен купувач от Европа купи картина на алпийско езеро от Ходлер за 8,4 млн. долара на търг, организиран от Sotheby's в Цюрих в началото на юни. Цената бе със 78% над най-високата прогноза за произведението от 1915 г., озаглавено "Montana Landscape with Becs de Bosson and Vallon de Rechy".

Общо на аукциона на швейцарско изкуство бяха пласирани произведения на изкуството за 13,2 млн. долара или над 50% повече от средствата, регистрирани на същата разпродажба миналата година.

Продажбите на швейцарско изкуство на Sotheby's достигнаха рекордните 29 млн. долара през 2011 г. или почти пет пъти над нивата от 2001 г. Продажбите на Christie's пък през 2012 г. се удвоиха до 16,8 млн. долара спрямо 6,8 млн. долара през 2004 г. Глобалните продажби на имперсионистично и модерно изкуство на Christie's за същия период нараснаха до 997 млн. долара в сравнение с 485 млн. долара.

Миналата година броят на чуждестранните купувачи на търга на Sotheby's в Швейцария се увеличиха до 25% спрямо 9,7% през 2007 г.

В офиса на Christie's в Цюрих между 20 и 25% от продажбите са на чужденци. Повечето от тях са от държави в Централна Европа като Германия. Търсенето от страна на американски колекционери също нараства.

Преди търговете си Christie's организира изложби на шедьоври на швейцарски художници извън страната. Този ход започва да привлича и азиатски купувачи. "Christie's се разраства в глобален мащаб и се насочва към пазари с растеж като Индия, Индонезия и Малайзия, където има нов вид клиенти - нов тип богатство", коментира Бертолд Мюлер, управляващ директор на Christie's в Цюрих.

Позициите на Цюрих се засилват и от големите колекции от произведения на изкуството, притежавани от швейцарски семейства, отбелязват експерти. В Швейцария около 12% от домакинствата са милионери, като по този показател страната отстъпва единствено на Катар.

В редица малки градове частните колекции, водещи началото си от швейцарските индустриалци през 19 в., са се превърнали в музеи. Ски туризмът в Алпите също може да засили интереса към местното изкуство от страна на чужденците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:57 | 12.09.22 г.
fallback