fallback

Защо австралийците са най-богатите хора в света?

Трансформацията на Китай от движена от индустрията в движена от потреблението икономика създава много търговски възможности за континента

12:46 | 18.06.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Австралийците са най-богатите хора в целия свят със средна годишна заплата от 194 000 долара, показва ново изследване на глобалната компания за финансови услуги Credit Suisse за 2012 г., цитирано от онлайн изданието Born Rich.

На второ място е Швейцария, където средният годишен размер на доходите е 87 000 долара.

Общо 1,5 млн. австралийци попадат в ексклузивен списък на най-богатите хора в света, показва анализът на  Credit Suisse. За да бъде включен в този списък обаче, човек трябва да притежава активи, еквивалентни на 710 000 долара и нетни активи, възлизащи минимум на 71 000 долара.

Благодарение на малкото си население и богати природни ресурси Австралия има най-много граждани с общи доходи над 100 000 долара годишно, което е повече от всяка друга държава и осем пъти над средното равнище за света. Въпреки че Австралия изостава от САЩ, където все още има най-много милионери в света (над 11 млн. души), според документа в рамките на следващите пет години броят им там ще се увеличи до 1,6 млн. души.

Според авторите на доклада след пет години общото фамилно богатство в света като цяло ще скочи с близо 50% от сегашните нива, като отново САЩ ще са на върха на списъка с 89 трлн. долара. Китай също вероятно ще се покачи сериозно в класацията с 18 трлн. долара и ще измести Япония от второто място.

Това е добре за Австралия, тъй като трансформацията на Китай от движена от индустрията в движена от потреблението икономика ще създаде много търговски възможности. Китай не само ще се нуждае от изобилните природни ресурси на Австралия, но и ще се възползва от висококачествените услуги, които тя предлага в сферата на образованието, здравеопазването, хранителната индустрия и технологиите. 

Това не е първото престижно титулуване за Австралия. Страната e най-доброто място за живее в развития свят, като призът е трети пореден за страната, показаха неотдавна резултатите от класацията Better Life Index, изготвяна ежегодно Организацията за икономическо сътрудничество и развитие на (ОИСР). Годишният индекс на ОИСР класира 34-те най-развити икономики на базата на ключови критерии, като например работни места, здравеопазване, околна среда, образование и доходи. Австралия е единствената страна от Азиатско – тихоокеанския регион, намираща място в топ 10.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:06 | 14.09.22 г.
fallback