fallback

Marvel изкарва с близо 50% повече приходи на филм от DC Comics

От 1998 г. досега филмите на Marvel са спечелили средно 190 млн. в сравнение със 129 млн. долара за заглавията на DC Comics

12:27 | 11.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Филмите, базирани на комикси на Marvel, са генерирали средно с 47% повече приходи във вътрешните бокс офис продажби спрямо тези на конкурента DC Comics, според данните на анализатора в Bloomberg Industries Пол Суини.

28-те филми по комикси на Marvel, появили се по кината от 1998 г. досега са спечелили средно 190 млн. в сравнение с 129 млн. долара за 23-те заглавия на DC Comics, първия от които – впечатляващият "Супермен", датира от 1978 г.

Хитовото заглавие "Отмъстителите" от 2012 г., в което участие вземат популярните герои Железния човек, Капитан Америка и Хълк, е най-касовият филм по комикс със своите 1,5 млрд. долара в световен мащаб. Успехът на филмите Marvel е дал тласък на Walt Disney Co., който придоби компанията в края на 2009 г. за близо 4 млрд. долара.

Междувременно блокбъстърът на Time Warner - който придоби DC Comics след сливането на Time Inc. с Warner Communications през 1990 г. - "Черният рицар: Възраждане", е генерирал постъпления от около 1,1 млрд. долара в световен мащаб според Box Office Mojo.

От Warner се надяват новото им високобюджетно заглавие "Човек от стомана" да достигна популярността на хитовия филм за Батман, като за целта за продуцент бе нает Кристофър Нолан – режисьор на филми като "Мементо", "Генезис", "Престиж" и други.

През 2009 г. Time Warner прехвърли DC Comics към филмовото подразделение на корпорацията, подчертавайки неговата нарастваща зависимост от използването на популярните герои за генериране на постъпления. В допълнение към Супермен и Батман списъкът на суперперсонажите на DC включва още Аквамен, Жената чудо и Зеленият фенер.

Покачването на цените в бокс офиса помогна на Marvel да засенчи DC Comics, защото повече от неговите филми бяха пуснати през последните години. Продукциите на Marvel от 2007 г. насам са 13 на брой, докато DC са произвели само седем, отбелязва още Суини в доклада си.

Средните цени на билетите са се утроили от 1980 г. насам, като общият обем на вътрешните постъпления за Marvel е 5,3 млрд. долара в сравнение с около 3 млрд. долара за DC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:31 | 05.09.22 г.
fallback