fallback

Кризата застигна и кралското семейство в Белгия

Субсидиите на благородническото семейство са намалени значително и вече ще подлежат на данъчно облагане

12:25 | 07.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Икономическата криза застигна и кралското семейство в Белгия. За първи път от обявяването на независимостта на страната през 1830 г. насам членовете на фамилията ще трябва да плащат данъци наравно с всички поданици, предава Bloomberg, цитирана от Bulgaria on Air.

Нов закон, одобрен от управляващата коалиция на либерали, социалисти и центристи, предвижда налози за фамилията на монарха. Но това далеч не е всичко - ограничават се и отпусканите досега средства на кралската фамилия.

Така например кралица Фабиола ще получава около 900 000 евро вместо сумата от близо 1,5 млн. евро. Крал Албер Втори ще продължи да получава по 12 млн. евро годишно, но заедно със своите роднини ще внася в хазната данък общ доход, имуществени данъци и ДДС. 

Престолонаследникът, 53-годишният принц Филип, ще има годишна дотация от 180 000 евро, които ще бъдат обложени със същите данъци, както и на останалите белгийци. Освен това ще му бъдат отпуснати и още средства - представителни и за неговия персонал, но те ще бъдат стриктно контролирани от Сметната палата на страната. До този момент обаче Филип е получавал дотация в размер на 923 000 евро, които на практика не са подлежали на контрол.

Децата на крал Албер – Астрид и Лорен, чиито досегашни дотации възлизаха на по 300 000 евро на година, сега също ще трябва да затегнат коланите. В бъдеще те ще получават едва по 90 000 евро на година, които също ще бъдат облагани с данък. А следващото поколение, с изключение на престолонаследника, няма да получи нито цент от държавата.

За родената в Испания Фабиола, вдовица на починалия през 1993 г. крал Бодуен, преразглеждането на субсидиите е втория удар за кратко време. В началото на годината нейните дотации бяха намалени от 1,4 милиона на 923 000 евро. В бъдеще обаче вдовиците на края ще получават през първите десет години след смъртта на суверена само две трети от неговата субсидия – а след това – половината от сумата. В случая на Фабиола в крайна сметка сумата ще е 461 000 евро плюс надбавка в размер на 90 000 евро.

И все пак кралското семейство може да се утеши след всичко това със статистиката – въпреки всички тези съкращения благородническото семейство ще продължава да получава неколкократно по-високи суми от средните годишни доходи на своите поданици.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:58 | 12.09.22 г.
fallback