fallback

Tate се сдоби със шедьовър на Констабъл за 23,1 млн. паунда

Веригата художествени галерии остави творбата в родината ѝ благодарение на сериозни дарения

08:32 | 29.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Шедьовърът "Катедралата Солзбъри откъм реката" на Джон Констабъл от 1831 г. бе купен от веригата художествени галерии " Tate" за 23,1 млн. паунда, съобщи BBC.

Имаше опасност творбата, която бе държана под наем в Националната галерия в продължение на 30 години, да бъде продадена в чужбина. Тя ще бъде изложена в "Tate Britain" до края на тази година, преди да тръгне на обиколка из Великобритания. 

Покупката на картината, нарисувана малко след смъртта на съпругата на Солзбъри, стана възможна благодарение на сериозни дарения от страна на Heritage Lottery Fund, the Art Fund, The Manton Foundation и членове на Tate. Тя бе продадена от децата на покойния Лорд Аштън от Хайд. Имаше реална опасност платното да замине за чужбина, ако парите не бяха събрани, отбелязват от галерията, като допълват, че американски музей е проявил интерес.

Друга творба на Констабъл – "Вълни“, стана една от най-скъпите британски картини, продавани някога, след като донесе 22,4 млн. паунда на търг през юли 2012 г.

"Катедралата Солзбъри откъм реката" е част от поредица от монументални платна на твореца с близо 2-метрови размери - мащаб, който той използва за най-добрите си композиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:40 | 12.09.22 г.
fallback