fallback

Бившо Ferrari на Джон Ленън си търси нов собственик

Певецът купил колата си за 2000 лири, сега се очаква тя да бъде продадена за до 220 хил. лири

12:43 | 14.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Ferrari, участвало в състезанието "24 часа на Льо Ман", и още едно, закупено от Джон Ленън след като е получил шофьорската си книжка, ще бъдат предложени на търг, съобщи Bloomberg.

Очаква се първият автомобил да се продаде за най-малко 6,6 млн. долара на търг, организиран от RM Auctions Inc. в Италия. 330 GT на Ленън пък може да донесе до 340 000 долара на разпродажба на Bonhams във Великобритания.

Според дилъра Джон Колинс от Аскот в Южна Англия в момента на пазара има изключително високо търсене на Ferrari. "Има нови хора и е възможно някои от тях да са спекуланти. Това затруднява покупката от дилъри", отбелязва той. 

Индексът на най-добрите колекционерски автомобили на базираната в Мичиган Hagerty's в момента е на най-високото си равнище в историята - 240,9 пункта, най-вече благодарение на ръста с 24% на класическите автомобили с марката "Ferrari" през последната година. Производителят на луксозните коли е собственост на Fiat SpA.

Продажбата в Италия е насрочена за 25-и май и се организира в сътрудничество с Concorso d'Eleganza - водещ конкурс за най-красив луксозен автомобил. Очаква се на събитието да бъдат продадени коли за най-малко за 23,6 млн. евро.

Ferrari е най-популярната марка на търга, като на нея се падат 16 от общо 40-те лота, които ще бъдат предложени. Сред най-интересните предложения е 340/375 MM Berlinetta Competizione - един от трите автомобила, с които се състезава италианският отбор на "Льо Ман" през 1953 г. Пилотиран е от Майк Хоторн и Нино Фарина и е дисквалифициран заради технически проблем на 12-ата обиколка. Според дилъри в момента колата е собственост на известния британски колекционер и бивш пилот Пол Вестей, който притежава и 250 GTO - най-ценният от всички автомобили с марката Ferrari.

Светлосиньото Ferrari на Ленън първоначално трябваше да бъде предложено на търг на Bonhams в Париж през февруари 2011 г., като се очакваше то да донесе най-много 170 000 евро. Малко преди продажбата обаче то бе оттеглено от собственика му, който размислил за продажбата. Сега предстои то да бъде разиграно на Goodwood Festival of Speed - аукцион, организиран от Bonhams на 12-и юли, като се очаква цената му да достигне 220 000 паунда (340 000 долара), или с 30% над тази от 2011 г.

Купето е част от група луксозни автомобили, изпратени от местните дилъри в дома на Ленън през февруари 1965 г. в деня, в който той взел шофьорската си книжка. Ленън разгледал множеството британски и италиански спортни коли и в крайна сметка избрал Ферарито срещу цена от 2000 паунда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:43 | 06.09.22 г.
fallback