fallback

Продават на търг отпечатъци от ходилата на пророка Мохамед

Очаква се поради своята рядкост и религиозна стойност произведението да бъде продадено за до 15 000 паунда

12:38 | 07.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор

В света на аукционите, особено в сферата на изкуството, напоследък се наблюдава засилен интерес към произведения от Близкия изток и Югоизточна Азия, пише онлайн изданието Born Rich.

Неотдавна се проведе търг на ислямски монети, на който бе постигната рекордна цена. Дори и китайското изкуство предизвика рекордни залози на търга, на който бе предложена например червена китайска императорска купичка.

Сега за ново възбуждане на духа в гилдията се погрижиха отпечатъци на ходилата на Пророка Мохамед и рисунка на Махатма Ганди, известен като "бащата на Индия", които ще бъдат разиграни на аукцион на 21 май. И двете произведения се смятат за рядка форма на изкуство и се очаква да предизвикат сериозен интерес сред колекционери от цял свят.

Изображението на нозете на пророка Мохамед датира от периода на Османската империя през 18 в. Базирано е на вярването, че свещеният пророк е оставил отпечатък от ходилата си на няколко камъка. След смъртта му тези отпечатъци били местени в различни храмове, джамии и гробници по целия свят като знак за свещеността на пророка. Някои от тези "отпечатъци" се съхраняват в музея "Топкапъ" в Истанбул, Турция, както и в Исламския музей "Бенаки" в Гърция. Поради своята рядкост и религиозна стойност произведението се очаква да бъде продадено за сума между 10 и 15 000 паунда.

На търга ще бъдат предложени и различни други документи и картини, свързани с велики исторически личности. Една от тях е прочута картина на Мохандас Карамчанд Ганди или Махатма Ганди. Има и няколко портрета, подписани от самия Ганди, както и документи като завещанието му, пълномощно и важни писма, свързани със спорове в индийския конгрес. На аукциона ще бъде разиграна и броеница на Ганди, ленен шал, изтъкан от самия него, купа, вилица, лъжица и чаша, които той ползвал. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:31 | 14.09.22 г.
fallback