fallback

Френски милиардери върнаха на Китай бронзови скулптури за 40 млн. долара

Бюстовете са били част от декорацията на воден часовник в Летния дворец в Пекин, разграбен от френски и британски войски

12:02 | 29.04.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Семейството на френския милиардер Франсоа Пино е дарилo на китайската държава две бронзови скулптури на животински глави, които бяха обект на спорна продажба за 40 млн. долара на Christie’s през 2009 г., съобщи Bloomberg. Бюстовете, изобразяващи глава на плъх и заек от 19 век, са били част от декорацията на воден часовник в Летния дворец в Пекин, разграбен от френските и британските войски през 1860 г. След това те стават собственост на модния дизайнер Ив Сен Лоран и приятеля му Пиер Берже. След смъртта на дизайнера колекцията е предложена на търг от Christie’s през февруари 2009 г.

Дори и след протести от страна на организации, патриоти и външното министерство на Китай, откраднатите скулптури бяха включени в аукциона на Christie’s и донесоха по 20 млн. долара всяка. Купувачът по-късно бе идентифициран като Цао Минчао – китайски колекционер, който отказал да плати за тях. Така бюстовете отново се върнаха при Пиер Берже.

В официално изявление семейство Пино заявява, че е  положило огромни усилия да върне „тези две съкровища“ на Китай и изразява своята увереност, че те принадлежат именно на родината им.

Франсоа-Анри Пино е главен изпълнителен директор на компанията за луксозни и спортни стоки PPR SA, която през юни ще бъде преименувана на Kering. Баща му Франсоа е собственик на Christie’s, която бе купена от холдинга му Artemis SA за 1,2 млрд. долара през май 1998 г.

Нито Christie’s, нито семейство Пино пожелаха да потвърдят дали са купили бронзовите статуи от Берже преди дарението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:05 | 08.09.22 г.
fallback