fallback

Предлагат произведения на изкуството за 5,5 млн. долара на търг в Дубай

На разпродажбата ще бъдат предложени произведения на 90 художници от Мароко, Иран, Сирия и Турция

18:15 | 16.04.13 г.
Автор - снимка
Редактор

"Тайната градина" на Мошири може да донесе до 500 хил. долара. Снимка: Christie's 

Голяма, осеяна с кристали мечка, прегърнала спящо дете от художника Фарад Мошири, е най-скъпият лот, който ще бъде предложен на търг, организиран от Christie's International в Дубай, съобщава Bloomberg. Общите приходи от разпродажбата се очаква да достигнат 5,5 млн. долара.

Прогнозите са, че "Тайната градина" на Мошири - първият художник от Близкия изток, продал своя творба на търг за над 1 млн. долара, ще донесе до 500 000 долара на първия ден от двудневното събития в Дубай. Картината изобразява самия художник като дете в пижама, носено във фантастична гора от блещукащи цветя.

Мошири живее и работи в Техеран. Неговата картина "Любов" бе продадена на първия търг на Bonhams в Дубай през 2008 г. за 1,05 млн. долара.

На първия ден от разпродажбата ще бъдат предложени и работи на 90 художници от Мароко, Иран, Сирия и Турция, като някои лотове започват от 3000 долара. ¼ от творците ще бъдат представени на международен търг за първи път. Бронзова скулптура на Парвиз Танаволи от Иран, озаглавена "Поетът и ключът" се очаква да бъде продадена за 100-150 000 долара. Скулптура на твореца бе пласирана за 2,84 млн. долара на търг на Christie's през 2008 г., което е рекорд за аукцион на артист от Близкия изток.

На разпродажбата си в Дубай през април 2012 г. Christie's продаде произведения на изкуството за 6,4 млн. долара, а през октомври 2012 г. приходите достигнаха 5,9 млн. долара. Купувачите са основно от Близкия изток и Дубай, въпреки че около 1/3 са чужденци, като нараства базата от клиенти от Лондон, Ню Йорк и големите азиатски градове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:57 | 09.09.22 г.
fallback