fallback

Стоки за близо 300 млн. долара продадени на пролетните търгове на Sotheby's

Сред акцентите на търга в Хонконг бе часовник на Patek Phillipe, продаден за над 2 млн. долар

09:20 | 10.04.13 г.
Автор - снимка
Редактор

 

На току-що приключилите шестдневни търгове на Sotheby's в Хонконг са продадени стоки за общо 281 млн. долара, като сред най-скъпо пласираните предмети са вина от избата на El Bulli и часовник на Patek Philippe със скъпоценни камъни, предаде Bloomberg.

В сравнение с проведения преди две години аукцион, когато бяха предложени много повече предмети, търговете през тази година са били по-скромни. По време на пролетната разпродажба през 2011 г. Sotheby's събра около 450 млн. долара, а на миналогодишния маратон базираната в Ню Йорк аукционна къща привлече близо 310 млн. долара. Предварителните изчисления за тази година предвиждаха приходите да възлизат на 220 млн. долара. 

"Голяма част от оживлението е отминало, а освен това има и доста сериозна активност от страна на дилърите, което е добре за пазара", твърди Джеймс Хенеси, който платил близо 3 млн. долара за ваза от периода Юнджън от името на свой китайски клиент. Според експерта става все по трудно аукционните къщи и всички останали да намират нови продукти за пазара.

Sotheby's вече има все по-силна конкуренция от китайски аукционни къщи, които започват да настъпват и в Хонконг. На двудневен търг на 4 и 5 април базираната в Пекин China Guardian Auctions Co. набра близо 38 млн. долара, а на първия търг на компанията в Хонконг миналия октомври приходите бяха за над 58 млн. долара. На 6-и април пък базираната в Хонконг аукционна къща Tiancheng International постигна близо 10 млн. долара на търг на китайски картини и съвременно и модерно изкуство.

Сред акцентите на търга на Sotheby's бе часовникът на Patek Phillipe "The Magpie's Treasure Nest Clock", произведен през 1992 г. Той бе продаден за над 2 млн. долара, като първоначалните очаквания бяха за цена от около 650 000 долара.

52-сантиметровият часовник тежи 15,1 кг и е декориран с 24,95 карата диаманти, 6,02 карата сапфири, рубини с тегло 13,17 карата и един овален танзанит, тежащ 104,75 карата. Това бе най-скъпият лот, предложен на търга на часовници на 7 април.

На търг на 4-и април пък фондацията на прочутия испански готвач Феран Адрия, El Bulli, спечели близо 2 млн. долара от продажба на вина. Сред акцентите бяха три бутилки Romanee Conti 1990 от избата на едноименния бивш ресторант с три звезди на Мишлен , продадени за по 24 200 долара бутилката.

На разпродажбата на южноазиатски картини, която става все по-важна категория на аукционите в Хонконг, най-висока цена постигна картина на индонезийския художник Лий Ман Фун, озаглавена "Живот в Бали". Творбата бе продадена за 3 млн. долара, докато предварителните очаквания бяха за цена от около 700 000 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:00 | 22.08.22 г.
fallback