fallback

Азиатец плати 23 000 долара за вечеря със знаменит испански готвач

Вино от известния ресторант "ElBulli" бе продадено на търг на Sotheby's за общо 1,8 млн. долара

13:30 | 04.04.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Вечеря за четирима със знаменития испански готвач Феран Адрия от елитния ресторант "ElBulli" е била продадена на онлайн търг за феноменалните 23 000 долара, предаде Ройтерс. Купувачът е азиатец.

На същото наддаване, организирано в първия ден на пролетните аукциони на Sotheby's в Хонконг, комплект специално гравирани ножове е спечелен за близо 8000 долара. Продадено е и вино от известния ресторант за общо за 1,8 млн. долара, което надхвърли първоначалните очаквания за приходи от 1,1 млн. долара от 445-те лота.

Вечерята за 23 000 долара, която ще се състои в ресторанта на Адрия в Барселона, е първата от общо две, предлагани на търг. Второто наддаване ще се проведе в Ню Йорк на 26 април, като се очаква то достигне два пъти по-висока цена.

Приходите от търга ще отидат във фондацията elBulli - кулинарен център, който 50-годишният Адрия ще открие в началото на 2014 г., за да обучава бъдещи готвачи на експерименталните си техники.

Адрия държеше световноизвестния ресторант elBulli в северния каталунски град Росес в продължение на 27 години до 2011 г., когато той бе закрит. Заведението с три звезди от "Мишлен" бе известно с "деконструираните" си ястия, включващи пяна и желе, които се правеха със специални инструменти. Много от тези инструменти също бяха продадени на търга в Хонконг.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:53 | 12.09.22 г.
fallback