fallback

Носени от принцеса Даяна рокли ще бъдат продадени на търг

Общо десетте тоалета се очаква да бъдат продадени за 800 хил. британски паунда

17:44 | 28.02.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Вечерни рокли, които някога са били носени от принцеса Даяна, ще бъдат предложени на търг на аукционната къща Kerry Taylor Auctions в Лондон през март. Събитието ще представи на ценителите 10 рокли, които са оценени на общо 800 хил. паунда (1,2 млн. долара), пише Washington Post.

Тоалетите са в характерния стил на 80-те години на миналия век. Някои от тях са с паднали презрамки или с подплънки на раменете. Други са с широки ръкави, направени от коприна или от кадифе.

Всяка една от роклите е емблематична и носи колекционерска стойност. Един от тоалетите е тъмносинята кадифена рокля, която принцеса Даяна носи на гала вечеря в Белия дом през 1985 г. На самото събитие тя танцува с Джон Траволта.

Друг лот от търга е рокля от черно кадифе с мъниста, на която принцесата е позирала за снимка на Марио Тестино. Трета рокля, която е един от най-известните вечерни тоалети на Даяна, е тази, която принцесата избира за първата си официална вечеря с принц Чарлс в Белия дом.

Все пак от всички тоалети роклята от вечерта с танца с Траволта е оценена най-скъпо – по предварителни прогнози цената на това творение ще достигне 300 хил. британски лири. Другите се очаква да бъдат продадени за суми между 30 хил. до 120 хил. британски лири.

Принцеса Даяна решава да продаде десетки свои рокли на благотворителен търг в Ню Йорк през 1997 г. по предложение на принц Уилям. Това става три месеца преди смъртта й.

Тогава американката Морийн Дънкел купува дузина рокли, сред които и предложените сега за продан. Тя ги предлага на търг в Канада през 2011 г., но тогава са определени прекалено високи цени и много от тоалетите остават непродадени.

Този път цените са "реалистични" и купувачи вече са проявили интерес, казват организаторите на аукциона. Търгът е насрочен за 19-и март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:38 | 10.09.22 г.
fallback