fallback

Телевизията напълни касите на Disney

Резултатите на подразделението за кинофилми обаче се влошават

10:37 | 06.02.13 г.
Автор - снимка
Създател

Популярните телевизионни предавания и харчещите посетители в парковете насърчиха най-голямата в света развлекателна компания Walt Disney. През първото фискално тримесечие до края на декември продажбите на компанията се увеличават с 5% до 11,3 млрд. долара (8,3 млрд. евро).

Главният изпълнителен директор на развлекателния концерн Робърт  Айгър коментира, че това е „солиден старт“ на новата фискална година. Все пак от Disney ще трябва да преглътнат спада на печалбата от 6% до 1,4 млрд. долара спрямо същия период година по-рано заради съдебен процес и спадащите постъпления от кинофилмите.

За сметка на това за първи път подразделението за интернет и игри Interactive регистрира печалба. Досега тази дивизия винаги беше на загуба, преди всичко заради скъпи покупки на онлайн игри.

Много купувани през тримесечието са били и фен артикули с ликовете на герои на  Disney. Продажбите на филми на DVD и Blu-Ray обаче отчитат спад.

По време на представянето на тримесечните данни изпълнителният директор  Айгър потвърди плановете, че Disney не само ще направи продължение на "Междузвездни войни", но и ще завърти още филми с героите на космическата сага. Идеята се е родила през октомври след придобиването на Lucasfilm, продуцентската компания на "Междузвездни войни", от създателя ѝ Джордж Лукас. Планове вече се материализират, но мениджърът не предостави повече информация за филмите и не е ясно кога те ще се появят в киносалоните.

Още при обявяването на сделката за Lucasfilm Disney съобщи, че ще прави нова трилогия на Star Wars. Седмата серия ще се появи в кината през 2015 г., а следващите два епизода ще последват през две или три години. Сагата за Дарт Вейдър, Люк Скайуолкър и Принцеса Леа е докарала от премиерата си през 1977 г. около 4,4 млрд. долара. Шестата и засега последна серия бе в кината през 2005 г. Като сигурна опора за бизнеса се изяви за пореден път телевизионният бизнес с флагмана ABC, спортните канали ESPN, както и филмовите канали на Disney, които се финансират от реклама и абонаментни такси. Почти половината от приходите на целия концерн, както и над половината от оперативната печалба, идват именно от телевизионното подразделение. Втори по важност източник на приходи са тематичните паркове, курортите и круизните кораби. Тази област отново се оказа златна мина за Walt Disney, защото гостите харчат повече пари. В допълнение към своите два големи американски парка компанията има такива и в Хонконг и Токио. В момента се създава и нов парк в Шанхай.

Без изключение и това тримесечие единствено Disneyland в Париж регистрира слаби резултати и се превръща в сериозен проблем за компанията.

Инвеститорите бяха удовлетворени от резултатите на Disney, след като групата надхвърли очакванията на анализаторите. В следборсовата търговия акциите скочиха с 3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:55 | 12.09.22 г.
fallback