fallback

Рядка английска златна монета от 1887 г. ще бъде предложена на търг

С очаквана цена до 250 хил. долара монетата, изобразяваща кралица Виктория, може да стане една от най-скъпите в света

11:21 | 20.12.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

1887 г. е не само годината, в която се е отпразнувал златният юбилей (50 години от коронацията й - бел. ред.) на кралица Виктория във Великобритания, но и последната година на дизайна за монети "The Young Head", първоначално създаден от най-знаменития и талантлив гравьор на монети на Великобритания Уилям Уион.

Сега, 125 години по-късно, един великолепен пример на британската златна момента „Виктория“ от 1887 г., която изобразява "царски портрет в злато", с участието на голям портрет на кралица Виктория като млад монарх, се очаква да донесе най-високата цена на търга Ancient & World Coin Signature Auction, който аукционната къща Heritage Auction ще проведе на 6-и и 7-и януари в Ню Йорк. 

Обявена като един от най-фините примери от типа си и с уникална за колекционерите стойност, тази добре запазена монета със страхотен произход се очаква да бъде продадена за между 200 000 до 250 000 долара, с което да стане една от най-скъпите монети в света.

С произход от прочутата колекция на Мърдок и степенувана с рейтинг PR64 Ultra Cameo, монетата е в действителност красива и очевидно прекрасен образец, богато тониран в червеникави златни нюанси, и със съвсем бледи тънки линии, но не и ожулвания, пише онлайн порталът Bornrich.

Монетата представлява прекрасен портрет на кралица Виктория. Въпреки че тя е без корона, косата ѝ е обвързана с две филета, без орнаменти, завършващи в опашка. Освен това в центъра под портрета се появява плоска шестолъчна звезда. 

Мотивът на обратната страна се състои от Ордена на жартиерата, учреден от крал Едуард III на 23-и април 1348 г. по време на Стогодишната война, подкрепен от коронован лъв и еднорог във вериги, заобиколен от сложни детайли и венец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:31 | 14.09.22 г.
fallback