fallback

Зукърбърг пое по стъпките на Уорън Бъфет

Основателят на Facebook дарява близо 500 млн. долара за социални проекти в Силициевата долина

12:52 | 19.12.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг ще дари акции на стойност 498,8 млн. долара (380 милиона евро) по цени от вчера. Дарението ще отиде при Silicon Valley Community Foundation и трябва да постави "основата за нови проекти," обяви Зукърбърг в профила си във Facebook. Заедно предприемачът и фондацията искат да инициират образователни и здравни проекти. Подаръкът от 18 млн. акции на Facebook е най-голямото дарение, правено досега от 28-годишния мениджър, предава AP.

Преди две години Зукърбърг вече се присъедини към основаната от инвеститора Уорън Бъфет и основателя на Microsoft Бил Гейтс кампания за набиране на средства Giving Pledge. Поддръжниците на ангажимента са склонни да дарят по-голямата част от своите активи. Бъфет дарява всяка година част от акциите от своята компания Berkshire Hathaway на фондацията на основателя на Microsoft и съпругата му - Bill & Melinda Gates Foundation.

През 2010 г. Зукърбърг обеща да дари на обществените училища в Нюарк, щата Ню Джърси, акции за 100 млн. долара (76 млн. евро) преди Facebook тази година да стане публична компания. Акцията сега се търгува на стойност от 27,71 долара и се отдалечи значително от най-ниската си стойност от 18 долара в началото на септември. При IPO-то през май цената на акцията достигна 38 долара за брой.

Избраната от основателя на социалната мрежа фондация насърчава социални проекти в Силициевата долина, южно от Сан Франциско, където са централите на много технологични компании като Google и Yahoo. Тя вече е получила дарения за два милиарда долара. "Щедрият подарък" на Зукърбърг ще се отрази на живота на много хора, а също и ще насърчи други като него да дарят и да направят света по-добро място, каза Емет Карсън, главен изпълнителен директор на фондацията. Цялото състояние на Зукърбърг се оценява на 14 милиарда долара.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:46 | 14.09.22 г.
fallback