fallback

Крадци откраднаха картини на Пикасо, Моне и Матис от музей в Ротердам

Взломът е един от най-драматичните в света на изкуството за последните няколко години

21:54 | 16.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Крадци са откраднали картини на Пабло Пикасо, Анри Матис, Клод Моне и други известни модерни художници от музей в Ротердам, съобщи Ройтерс, като цитира информация от холандската полиция във вторник.

Творби на Пол Гоген, Лушън Фройд и Мейер де Хаан също са сред седемте картини, откраднати от музея Kunsthalle в Ротердам през нощта, пише полицията на своя сайт.

Нито властите, нито Kunsthalle са били в състояние веднага да обявят стойността на кражбата, но тя е една от най-драматичните в света на изкуството за последните няколко години. Загубите вероятно ще бъдат оценени на милиони евро. Според полицията сред откраднатите платна са картините на Пикасо Tête d'Arlequin, на Матис - La Liseuse en Blanc et Jaune, две платна на Моне - Waterloo Bridge, London о Charing Cross Bridge, London, както и Femme Devant une Fenêtre Ouverte, dite La Fiancée на Гоген. Сред липсващите картини са и автопортрет на Майер де Хаан, както и Woman with Eyes Closed на починалия през юли 2011 г. Лусиан Фройд. В момента полицията проверява как крадецът или крадците са влезли в сградата, казва говорител на ведомството. Разпитват се свидетели и се преглеждат видео кадри от охранителните камери. Според първоначални данни алармената инсталация на музея се е задействала, но докато охранителите пристигнат на местопрестъплението, крадците вече са били изчезнали с плячката си. Kunsthalle, чийто дизайнер е холандският архитект Рем Кулхас, няма собствена колекция и излага около 20-25 пъти годишни различни видове изкуство, включващо фотографии, скулптура, дизайн и мода.

Само преди няколко дни музеят откри нова изложба, с която отбелязва 20-ата си годишнина с включени картини на Пикасо, Марсел Дюшан, Пийт Мондриан, Моне, Винсент ван Гог, Фройд и други  примери за импресионизма, експресионизма и други модерни художествени течения.

Над 150 картини в изложбата идват на показ от частно притежаваната колекцията на фондация "Тритон". Много от творбите са оценявани на милиони евро, коментира бившият управител на Kunsthalle Вим ван Кримпен пред Radio 1.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:04 | 13.09.22 г.
fallback