fallback

По-високите разходи препънаха Nike

Печалбата изтънява въпреки рекордните приходи за периода юни-август

13:48 | 28.09.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

По-високите разходи за производство и маркетинг на маратонки и спортни облекла очевидно са смалили печалбата на американския концерн за спортна екипировка Nike. Лидерът в индустрията е спечелил през първото фискално тримесечие на компанията, приключило в края на август, само 567 млн. долара (439 млн. евро) - с 12% по-малко спрямо същия период на миналата година. Подобно на много други компании, Nike се сблъсква с несигурно търсене в глобален мащаб и променящи се разходи. Маржовете също се свиват, предава Bloomberg.

Печалбата на акция възлиза на 1,23 долара. Една година по-рано тя бе 1,36 долара на акция. Разходите се дължат главно на факторите материали и труд, а по-високите цени и строгите мерки за икономии на други места не успяват да ги компенсират. А административните разходи са се увеличили с 18%, което се дължи на положените маркетингови усилия в навечерието на европейското първенство по футбол и Олимпийските игри.

Конкурентът на Adidas трябва да се справи и с отслабване на търсенето в Китай. Страната губи инерция като водач на глобалния растеж. В продължение на няколко тримесечия там се отчита забавяне на икономическия растеж и на потребителските разходи. Nike наистина все още се радва на силна лидерска позиция на пазара в Китай, но и тук се увеличава конкуренцията, а икономическият натиск нараства.

Изпълнителният директор Марк Паркър е все пак повече от доволен, тъй като с 6,7 млрд. долара Nike генерира рекордни продажби. Това е увеличение от 10% на годишна база. Американците се опитват с всички сили да държат Adidas на дистанция, след като наскоро германският производител на спортна екипировка прие план за окупиране на върха.

Прогнозите на анализаторите обаче бяха под действителните данни – очакваше се печалба от 1,12 долара на акция и приходи от 6,4 милиарда долара. Независимо от това брокерите демонстрираха малко ентусиазъм към постижението на Nike. В следборсовата търговия вчера цената на акциите се понижи с 2 на сто. Деликатен момент са преди всичко поръчките, които са заявени за периода между септември и януари следващата година. С 8,9 милиарда долара те са с 6% над поръчките за същия период на миналата година. Това е сравнително оскъден растеж, коментират специалисти, цитирани от DPA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:13 | 06.09.22 г.
fallback