fallback

И най-скъпият град в света е... Осло

Цюрих, Сидни и Люксембург се радват на най-добра покупателна способност, а Париж, Лион и Копенхаген са градовете с най-кратко работно време.

18:05 | 14.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Ако нюйоркчани мислят, че живеят в града с най-високи цени на Земята, имаме изненада за тях.

Осло, Цюрих и Токио бяха посочени за лидери в класацията на UBS за най-скъпи градове за живеене в света. Икономистите от швейцарската инвестиционна банка са изследвали покупателната способност според заплатите за потребителска кошница от 122 стоки и услуги в над 72 града по света.

Тази година Женева отстъпи третото място на Токио и зае четвърта позиция. След тях се наредиха не по-малко известните Копенхаген и Ню Йорк, пишат от CNBC.

Последният обаче беше реабилитиран в последствие в анализа, в който се казва: „Ако наемите бъдат прибавени към кошницата, Ню Йорк, Хонг Конг и Дубай се изкачват по-нагоре в класацията“. Междувременно Лондон отново влезе в Топ 10, след като миналата година бе едва 15-ти в класацията за най-скъпи градове в света.

Най-ниските цени на планетата могат да бъдат намерени в Букурещ, Мумбай и Делхи.

UBS уточнява, че някои цени са преувеличени заради движенията на валутите. Такива са случаите на Сидни и Окланд, където „цените са скочили значително в сравнение с 2009 г.“ отчасти заради високото оценяване на австралийския и новозеландски долар.

Жителите на Цюрих, Сидни и Люксембург обаче могат да се чувстват облагодетелствани. Въпреки високите цени там покупателната способност по почасово заплащане е най-висока. Това означава, че докато служителите в Цюрих   могат да си позволят един iPhone след 22 работни часа, служителите в Манила (Филипини) трябва да работят 20 пъти повече, за да си позволят тази „джаджа“.

Подобен е случаят в Токио. Там служителите се трудят само 9 минути за покупката на един хамбургер Big Mac, а в Найроби – 81 минути.

Найроби, Манила и Джакарта са класирани на последно място по покупателна способност на населението.

Вече не е изненадващо, че служителите в Цюрих, Женева и Копенхаген изкарват най- високите брутни възнаграждения, а в Делхи и Мумбай - най-ниските.

В изследването се потвърждава и общоизвестното клише, че „на най-малко работни часове и най-много дни отпуска се наслаждават жителите на Западна Европа“.

Париж, Лион и Копенхаген са градовете с най-кратко работно време. С повече от 2 000 часа годишно Азия, Африка, Близкият изток и Южна Америка оглавяват класацията за най-дълъг работен ден, допълват от CNBC.

Вижте подробности за класацията в галерията ни!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:33 | 14.09.22 г.
fallback