fallback

Златен пръстен на Джейн Остин бе продаден за над 236 хил. долара

На търга на Sotheby's бе продадена и сребърна табакера на Агата Кристи за 8700 долара

18:53 | 11.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Златен пръстен с тюркоаз, принадлежал на британската писателка Джейн Остин, бе продаден на търг в Лондон от аукционната къща Sotheby's за 236 557 долара. Продажната цена е пет пъти над предварителната му оценка, предаде Ройтерс.

Бижуто с овалния камък предизвика оспорвано наддаване между осем кандидат-купувачи, но накрая бе закупено с оферта по телефона от анонимен частен колекционер.

„Семплият пръстен на Джейн Остин красноречиво говори за нейния свят. Цената, постигната на търга, и огромният интерес, който предизвика лотът, е забележително доказателство за видното мястото на писателката в нашето литературно и културно наследство", казва д-р Гейбриъл Хийтън, специалист по ръкописите в Sotheby's, цитиран от Ройтерс.

Джейн Остин е една от най-известните британски писателки от 19 век и никога не е била омъжвана и не е имала деца. След смъртта ѝ пръстенът е останал в семейството.

Изследователите не са знаели за съществуването му, докато наследниците на авторката на романите "Гордост и предразсъдъци", "Разум и чувства" и "Ема" не решили да продадат бижуто. То е една от малкото останали лични вещи на Остин.

През миналата година най-старият оцелял ръкопис на Остин, който никога не е бил публикуван, бе продаден в друг търг на Sotheby's за 1,6 млн. долара.

На търга от поредицата „Английска литература, исторически и детски книги, илюстрации", организиран от аукционната къща, бе продадена и сребърна табакера на Агата Кристи за 8 700 долара. Аксесоарът от времето на английския крал Джордж Пети бил подарен на саксофониста Робърт Лиминг през декември 1926 година, след знаменитото "изчезване" на писателката, когато тя страдала от амнезия. Музикантът разпознал Агата Кристи в провинциален хотел, където свирел, и съобщил на полицията. В знак на благодарност получил сребърната табакера с гравиран надпис от Агата Кристи и  нейния съпруг. 

Другите вещи, за които бе наддавано, са ранни издания на творби на Уилиям Шекспир, Шарлот Бронте и др. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:06 | 14.09.22 г.
fallback