fallback

Руският милиардер Юри Милнер е платил двойна цена за имението си в Калифорния

Според оценители 100-те млн. долара, платени за Palo Alto Loire Chateau в Силициевата долина, не отговарят на пазарната стойност на имота

16:26 | 11.07.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Миналата година милиардерът Юри Милнер би всички рекорди в Калифорния, като плати зашеметяващите 100 млн. долара за имение в Силициевата долина, припомня Forbes. Година по-късно, оценители от Санта Клара твърдят, че имението, известно като "Palo Alto Loire Chateau", струва доста по-малко от платената за него цена: за да бъдем точни - 50,27 млн. долара. Това означава, че Милнер, който е инвеститор във Facebook и Groupon, е дал близо двойно повече, отколкото струва имотът. "Незнайно по каква причина, г-н Милнер е закупил имота на цена, по-висока от пазарната му стойност", обяснява оценителят Лари Стоун. "Това не се случва много често и още тогава знаехме, че е необичайно, тъй като най-високо оцененият жилищен имот в Силициевата долина преди онзи момент бе за 28,5 млн. долара", допълва той. Екипът на Стоун сравнил имота с 11 други ултра луксозни имения на най-скъпите места в Калифорния. Оказало се, че цените, на които са продадени те, са доста по-ниски и варират между 28,5 млн. долара и 85 млн. долара. Освен това трима оценители са били изпратени да направят независими оценки на дома на Милнер.

За придобивката си Милнер ще плаща данъци от 600 000 долара годишно - пари, за които би могъл да купи три жилища в други части на САЩ на средни цени. При по-евтините имоти, цената на продажба обикновено отговаря на справедливата пазарна цена. Важно е да се отбележи обаче, че в света на първокласните активи, справедливата пазарна цена и цената на продажбата не са едно и също нещо.

Тъй като цените на ултра луксозните имоти са ужасно субективни и зависят до голяма степен от личния вкус и средствата, с които разполагат както продавача, така и купувача, много често се случва скъпи жилища да бъдат пласирани на цени над пазарните. Имението на Милнер, издържано в стила на френски замък, е сгушено сред 72 декара на един от хълмовете на Лос Алтос Хилс, Калифорния и включва жилищна площ от 2300 кв. м с 14 спални, две всекидневни, бална зала, библиотека и помещения за персонала. Сред екстрите са домашен киносалон, винарска изба, фитнес салон, закрит басейн и сауна. Има и къща за гости с площ от 430 кв. м, както и два-три гаража и дори частна автомивка. Шатото е продадено напълно обзаведено и готово за настаняване. Според слуховете Милнер, който живее основно в Москва, дори още не е пребивавал в него. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:15 | 12.09.22 г.
fallback