fallback

Манчестър Юнайтед изоставя публичното предлагане в Азия за сметка на САЩ?

Възможна е промяна и в посредниците за листването, както и на първоначалната цел акциите да достигнат до дребните инвеститори и привържениците на клуба

22:19 | 13.06.12 г.

Клубът с най-много привърженици в света Манчестър Юнайтед е изоставил плановете си за листване в Азия и се подготвя за първично публично предлагане в САЩ, твърдят източници на Ройтерс, запознати с намеренията на клубната управа.

След като първоначално се бе спрял на Хонконг, 19-кратният шампион на Англия планираше листване за 1 млрд. долара в Сингапур през втората половина на годината, преди да замрази плановете заради бъркотията на пазарите.

От Манчестър Юнайтед са отказали коментар по въпроса. През миналия месец отборът претърпя разочарование, губейки титлата от местния враг Манчестър Сити.

Собствениците на клуба, семейство Глейзър, обаче са добре познати в САЩ, тъй като притежават и клуба за американски футбол Там Бей Бюкениърс, както и First Allied Corp, която е собственик и отдава на лизинг търговски центрове.

Те обаче срещат противопоставянето на привържениците на Манчестър Юнайтед, откакто поеха контрола върху клуба през 2005 г. и му прехвърлиха заемите, теглени за реализиране на сделката.

Вследствие на промяната в мястото на публичното предлагане на акциите се очаква Манчестър Юнайтед да смени и организатора на сделката. Първоначално за посредници бяха посочени Credit Suisse, JP Morgan и Morgan Stanley, но според източници Jefferies също са били включени. Кредитните институции не отговориха, когато бяха потърсени за коментар.

Последното изследване на Forbes определи Манчестър Юнайтед като най-високо оценения спортен тим. За разликата от повечето английски клубове той е печеливш, макар че печалбата намаля през последния сезон заради липсата на титла, което се случва за първи път от 2005 г. насам.

Проучване, поръчано от клуба, показва, че привържениците му в световен план са се удвоили между 2007 и 2012 г., достигайки 659 млн. души.

Подчертавайки търговската привлекателност на клуба, през миналия месец най-големия автопроизводител в света  General Motors подписа спонсорски договор с него, а Манчестър Юнайтед има търговски партньори в над 70 държави.

Отборът спечели привърженици по време на възстановяването си от катастрофата в Мюнхен през 1958 г., когато 8 от талантливите му млади играчи загинаха. През следващите 10 години клубът завоюва за първи път Купата на европейските шампиони, докато в отбора, воден от мат Бъзби, играеха Боби Чарлтън и Джордж Бест.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:18 | 14.09.22 г.
fallback