fallback

Най-бедното испанско село ще изплаща дългове над 7000 г.

Село Пиос с население от 3600 души и дълг от 16 млн. евро беше обявено за най-бедното в цяла Испания

16:27 | 12.05.12 г. 4
Автор - снимка
Създател

Най-бедното испанско населено място ще изплаща дълговете си в продължение на 7058 години, съобщава британският Daily Telegraph.

Село Пиос с население от 3600 души беше обявено за най-бедното в цяла Испания от испанското министерство на държавната администрация. То се намира в провинция Гуадалахара, област Кастилия - Ла Манча.

Селото е натрупало дългове заради програмата за инвестиции на местните власти, за чието финансиране са харчени много повече пари, отколкото са приходите на Пиос. Така населеното място днес има борчове, възлизащи на 16 млн. евро, но заради високата безработица от 25% то може да заделя за погасяването им едва по 2000 евро на година.

В селото е издигнат комплекс от 100 новопостроени къщи, но днес само две от тях са обитаеми, а на много други има табели с обяви за продан.

Заради натрупаните дългове нощем уличните лампи в Пиос не се включват, поддръжката на пътищата е преустановена, а боклукът не се събира. Намиращата се наблизо централа за пречистване на водите не работи поради липса на средства за задействане на електрическите помпи и за наемане на персонал.

За жителите на Пиос остава само утехата, че селото е до замък от 15 век, където е живяла аристократичната фамилия Мендоса, а това би могло да привлече туристическия интерес.

Пиос се превърна в символ на безогледното харчене и лошото управление на финансите за изпадналата в криза Испания, посочва изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:49 | 12.09.22 г.
fallback