fallback

Търсенето на диаманти ще се удвои до 2020 г.

Увеличението ще идва преди всичко от Индия и Китай, чиито пазарни дялове ще се изравнят с този на САЩ

18:03 | 11.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Глобалното търсене на диаманти се очаква да се удвои до 2020 г., а цената на скъпоценните камъни ще се увеличи значително заради ниско предлагане. Това става ясно от резултатите от изследване, публикувано в сряда от кантората Bain&Company по поръчка на World Diamond Centre в Антверпен (AWDC). Търсенето ще се увеличава всяка година с повече от шест процента, предава AFP.

Търсенето на диаманти като бижу или луксозна стока ще е преди всичко от Индия и Китай, където до 2020 г. средната класа ще нарасне значително, става ясно още от изследването.

Все пак обаче най-важният пазар ще си останат САЩ. През 2020 г. обаче пазарните дялове на Индия и Китай ще са по 30% и ще се изравнят с този на САЩ.

Според анализа предлагането вероятно ще продължи да се покачва, но само с 2,8% годишно, което ще доведе до "структурен дефект". Търговците на дребно ще трябва да преосмислят стратегията си за доставка на диаманти. Заради този тренд цената ще се повиши, особено тази на големите диаманти. Това дори може да се подсили от факта, че скъпоценните камъни могат да спечелят по-голямо значение като инвестиция.

През последните 50 години производството на диаманти в страни като Русия, Австралия и Канада се разширява, като преди това предимно Африка бе регионът им на произход. Бижутата и индустриалните приложения са двата основни начина за използване на диамантите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:44 | 08.09.22 г.
fallback