fallback

Позлатена книга от Виетнам бе продадена за 100 хил. долара

С дърворезба на дракони и 186 китайски скрипта тази историческа книга от 5 листа тежи близо 2 килограма

11:35 | 29.02.12 г.
Автор - снимка
Създател

Подобно на всички други исторически произведения, колекционерските книги получават огромни цени на аукциони, като Codex Leicester на Бил Гейтс е най-скъпата книга, продадена някога. Но инкрустираната със злато книга на античния колекционер Цао Ксуан Трунг на виетнамския цар Тиу Три също е една от най-скъпите книги, като се има предвид нейната историческа стойност. На търг в Париж Трунг закупи книгата за 100 000 долара, за да я върне след това в родината й - Виетнам, пише онлайн изданието vietnamnet.vn.

Управлявалият между 1841 и 1847 г. крал е подарил тази книга на любовницата си Ву Ти Вин през 1846 г. С дърворезба на дракони и 186 китайски скрипта тази историческа книга от 5 листа тежи близо 2 килограма и има размери 14 на 23 см.

Тази позлатена книга е любима на колекционера Трунг сред много други артефакти и той се е борил много, за да може страната му да получи обратно ценната вещ. Както разказва самият колекционер, за първи път е чул за съществуването й от приятел във Франция през 2002 г., а за първи път я вижда на живо през 2004 г. В усилията си да я спечели, Трунг пътува общо повече от десет пъти до Франция.

Ценната вещ е била собственост на генерал от запаса от Франция, който се е присъединил към войната във Виетнам. Трунг се е опитвал няколко пъти неуспешно да убеди французина да продаде книгата. Докато през 2010 г. научава, че книгата ще бъде продадена на търг, където виетнамецът успешно наддава над китайски и западни клиенти. За да успее в наддаването, Трунг е трябвало да продаде къщата си в Канада. „Винаги мога да си купя нова къща, но ако се бях провалил в търга, никога нямаше да мога да върна ценната книга във Виетнам“, казва Трунг пред vietnamnet.vn. Новият собственик не планира да продава книгата, а най-вероятно тя ще бъде изложена в музей.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:41 | 10.09.22 г.
fallback