fallback

„Оскар“-ът на Орсън Уелс отива на търг

Статуетката за сценария на филма "Гражданинът Кейн" ще бъде предложена на цена между 600 хил. и 1 млн. долара

11:49 | 20.12.11 г.
Автор - снимка
Създател

Орсън Уелс в младите му години. Снимка: Wikipedia, Лиценз: WIkimedia 

Статуетката „Оскар", присъдена на Орсън Уелс за сценария на "Гражданинът Кейн", смятан за един от най-великите филми в историята на киното, отново ще бъде предложена на търг днес в момент, когато интересът към холивудски артикули е засилен, предаде Ройтерс.

Наградата, спечелена от Уелс през 1942 г., се предлага от лосанджелиската аукционна къща Nate D Sanders. Макар и потъмняла от времето, статуетката ще бъде с резервна цена между 600 000 и 1 млн. долара, обяснява говорителят на аукционната къща Сам Хелър.

Статуетката е единственият "Оскар" за филма "Гражданинът Кейн", въпреки многобройните номинации, и единственият в кариерата на Орсън Уелс. Тридесет години след първата награда легендарният кинодеец е удостоен и с почетен "Оскар" за "превъзходната му артистичност и гъвкавост в създаването на филми".

Достойна за холивудски филм обаче е историята на статуетката. Когато за последен път е предложена на търг от Sotheby's в Ню Йорк през 2007 г., тя не намира купувач дори и на резервната й цена.

По това време организаторите на търга очакват "Оскар"-ът да бъде продаден за около 1 милион долара. Настоящият продавач, пожелал анонимност, и представителите на аукционна къща Nate D Sanders обаче вярват, че времената са се променили по отношение на продажбите на холивудски артикули. На търг в Бевърли хилс през юни прочутата рокля на Мерилин Монро от филма "Проклетите седем години" беше продадена за 4,6 млн. долара. По-рано през годината червено-черното яке на Майкъл Джексън от клипа към песента "Thriller" смени собственика си срещу сумата от 1,8 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:30 | 11.09.22 г.
fallback