fallback

Камера от "Междузвездни войни" беше продадена за 625 хил. долара

На следващия търг на Profiles in History ще се продават костюм от "Магьосникът от Оз" и спортната кола DeLorean от "Завръщане в бъдещето"

14:47 | 06.12.11 г.
Автор - снимка
Създател

Камера, използвана при заснемането на филма "Междузвездни войни: Епизод IV - Нова надежда", беше продадена за рекордните 625 000 долара на търг, съобщи Hollywood Reporter.

Търгът бе организиран от аукционна къща Profiles in History със седалище в Лос Анджелис. Нито една филмова камера досега не е била продавана за такава сума, увериха експерти.

Камерата Panavision Psr 35 mm е използвана за заснемане на основните сцени във филма на Джордж Лукас. Тя е реставрирана и напълно функционираща.

Предметът е част от събираната с години колекция от костюми и техните скици, фотографи и филмови постери от холивудската звезда Деби Рейнолдс ("Аз пея под дъжда", "Завладяването на Дивия Запад"), пише онлайн изданието на Daily Mail.

Рекордната цена от 520 000 долара (плюс 105 000 долара комисионна за аукционната къща) е три пъти по-висока от първоначалната оценка от 200 000 долара. 

Други няколко интересни предмети от Star Wars, сред които и шлем на Дарт Вейдър от "Империята отвръща на удара“ и наметало, носено от Оби-Уан Кеноби, не могат да сменят собственика си от няколко години насам. Шлемът на Вейдър бе продаден за последен път търг през 2003 г. за 70 000 долара.

Колекцията си Рейнолдс събира в продължение на почти 50 години с намерението да създаде частен музей, който да представя историята на Холивуд след закриването на студиата MGM и FOX през 70-те години на ХХ век. Тя включва почти 3 500 коcтюма, 20 000 фотографии, няколко хиляди постера, оригинални скици на костюми и стотици предмети, част от реквизита на известни филми. Рейнолдс решава да започне разпродажба на вещите, след като идеята за музей претърпява фиаско.

През юни на подобен търг беше продадена бялата рокля на Мерилин Монро, с която тя участва във филма на Били Уайлдър The Seven Year Itch ("Проклетите седем години") за сумата от 4,6 млн. долара. Роклята е един от най-ценните експонати от колекцията на Деби Рейнолдс, която се продава. На същия търг бяха продадени и други костюми, носени от актьори в известни филми: червената рокля, с която Мерилин Монро е облечена във филма "Джентълмените предпочитат блондинки", за сумата от 1,2 млн. долара, роклята на Джуди Гарланд от филма "Магьосникът от Оз" за 910 000 долара; бомбе на Чарли Чалин за 110 000 долара, униформата на Гари Купър от филма "Сержант Йорк" за 55 000 долара, доспехите, с които Ингрид Бергман се снима във филма "Жана д`Арк" за 50 000 долара.

Следващият търг "Икони на Холивуд" на Profiles in History ще се състои на 15 и 16 декември в Бевърли хилс. Сред предложените за продажба експонати ще са костюм от "Магьосникът от Оз", спортната кола DeLorean от "Завръщане в бъдещето", състезателният екип на Стив Маккуин от Льо Ман и наметката на Дракула, ползвана от Бела Лугоши. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:08 | 09.09.22 г.
fallback