fallback

Ценните цигулки от интернет търговете са от полза и за инвеститори

След покупката инвеститорите спонсори ги предоставят на музиканти с надеждата те да станат известни

16:31 | 11.11.11 г.
Автор - снимка
Създател

Цигулки Stradivarius и Guarneri, които днес достигат изключително високи цени на интернет търгове, се купуват от спонсори, които впоследствие ги предоставят на музиканти, предаде FP. 

Цигулката на американския диригент Лорин Маазел - Guadagnini от 1783 г., е изложена на интернет търг от специализираната аукционна къща Tarisio със седалища в Ню Йорк и Лондон, която организира онлайн търгове от основаването си през 1999 г. Получената от продажбата сума ще послужи за подпомагане на младите участници в музикалния фестивал Касълтън, основан от Маазел във Вирджиния през 2009 г.

„За пръв път свирих на цигулка Guadagnini, когато бях на 15 години, и оттогава тя винаги е била мой верен другар", сподели музикантът.

След едно кликване с компютърната мишка цигулката ще стане собственост на богат купувач, който вероятно ще пожелае анонимност.

„Лейди Блънт" - цигулка Stradivarius от 1721 г., която бе собственост на фондацията Nippon, беше продадена на търг на аукционната къща на 20 юни за рекордните 15,9 млн. долара, които ще послужат за подпомагане на пострадалите от опустошителното цунами в Япония. Самоличността на купувача не бе разкрита.

"В много случаи е трудно да разбереш кой купува тези инструменти, заяви парижкият лютиер Бернар Сален. Купувачите - богати спонсори, милионери - обикновено искат да останат анонимни."

Руският виртуоз Максим Венгеров е сред музикантите купили Stradivarius - през 1998 г.

Повечето виртуози днес свирят на цигулки, предоставени от спонсори - Рено Капюсон свири на Guarneri, принадлежала на американския виртуоз Исак Щерн и предоставена от Швейцарско-италианската банка, докато Лоран Корсиа свири на Stradivarius, предоставена от групировката Louis-Vuitton.

Други музиканти като американката Хилари Хан са предпочели да свирят на по-малко престижен инструмент, който обаче е тяхна собственост.

"Спонсорите разчитат, че музикантът, на когото предоставят цигулка, ще се прочуе, поясни Сален. Цигулки, принадлежали на Исак Щерн или Йехуди Менухин, са добра инвестиция." 

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:21 | 06.09.22 г.
fallback