fallback

Първата акция на Lehman Brothers бе продадена за 24 хиляди евро

Началната цена на правоъгълното парче хартия с размери 20 на 30 сантиметра, на което са изобразени двама от братята основатели на банката, беше 5 хиляди евро

11:00 | 07.11.11 г.
Автор - снимка
Създател

Историческа акция на Lehman Brothers Holdings Inc. бе продадена 24 хиляди евро на търг в Германия, предаде DPA.

Акцията е емитирана на 31 май 1994 г. с подписа на тогавашния изпълнителен директор на най-голямата американска инвестиционна банка Ричард Фулд. Тя е стояла над бюрото на тогавашния шеф на банката, чийто фалит през септември 2008 г. постави началото на световната финансова и икономическа криза.

Началната й цена на търга във Вюрцбург, Югозападна Германия, бе 5 хиляди евро.

В крайна сметка правоъгълното парче хартия с размери 20 на 30 сантиметра, на което са изобразени двама от братята основатели на банката - Майер и Еманюъл Леман, бе продадено за 24 хиляди евро - на близо пет пъти по-висока цена.

Акцията, която е събирала прах в архивите на фалиралата банка, била продадена през пролетта на търг в Съединените щати, преди да се озове в германската аукционна къща Historisches Wertpapierhaus.

Малко повече от три години след банкрута на банката на 15 септември 2008 г., ликвидирането й все още не е приключило. Залогът е разпределянето на наличните активи за 65 млрд. долара между кредиторите, които претендират общо за 370 млрд. долара.

Доста по-стари от книжата на Lehman бяха и други интереси предмети от лотовете в същото наддаване, обяснява Матиас Шмит, директор на аукционната къща Historisches Wertpapierhaus AG. Сред най-интересните е акция на канала Стар Рейн в Райнберг от 1847 г., който бе предложен с начална цена 10 000 евро. Този дълъг 50 километра канал е трябвало да свързва Рейн с Маас, а с издаването на акциите е трябвало да се финансира последния участък на строежа.

„Интересна е самото изображение на акцията“, казва Шмит. „Освен два кораба и карета, там се вижда и задаващ се влак“. Именно изграждането на железницата и породилата се с това конкуренция е довела в средата на века до това, че строителството на канали вече не се е считало за толкова печеливша дейност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:01 | 12.09.22 г.
fallback