fallback

Обама е най-влиятелната личност за 2011 г.

Най-влиятелната жена в света за пореден път е канцлерът Ангела Меркел

10:40 | 03.11.11 г.
Автор - снимка
Създател

Американският президент Барак Обама оглави тазгодишната класация на американското списание Forbes за най-влиятелни личности в света през 2011 г.

Той измества от първото място китайския президент Ху Цзинтао, който оглавяваше класацията миналата година. Сега той заема третото място в ранглистата.

Руският премиер Владимир Путин се нарежда на второ място, а четвърто място се заема от жена - канцлерът на Германия Ангела Меркел. Според друга класация - на американското списание Fortune за 50-те най-влиятелни жени на 2011 г., този приз отива у главния  изпълнителен директор на компанията Kraft Foods Айрин Розенфелд. 

Следващият в класацията е основателят на Microsoft и съпрезидент на фондация  Bill & Melinda Gates Foundation Бил Гейтс. От списанието изчисляват състоянието му на 59 млрд. долара.

На шесто място е класиран кралят на Саудитска Арабия Абдула бин Абдул Азиз ал Суад, един от малкото абсолютни монарси в света. „Крал Абдула продължи да следва дневния ред на умерена реформа в пустинното царство,  което държи 20% от известните петролни резерви и 2 от свещените градове на исляма. Наскоро той предостави право на жените да гласуват в местните избори и последователно подобрява образователната система на страната“, пише Forbes.

След него е нареден Папа Бенедикт XVI - главата на римокатолическата църква, следван от шефа на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке.

Най-младият в класацията от 70 души остава 27-годишният създател на Facebook Марк Зукърбърг, който тази година е на 9-о място.

Челната десетка се допълва от британския премиер Дейвид Камерън, който за първи път е толкова напред в класацията.

Новият генерален директор на МВФ - французойката Кристин Лагард, се нарежда на 39-о място, а от нея излиза бившият генерален директор на институцията Доминик Строс-Кан.

70-те личности са били класирани според четири фактора, уточнява Forbes: броят на хората, върху които упражняват властта си, финансовите ресурси, които контролират, дали имат влияние в повече от една сфера и начина, по който упражняват властта си, за да променят света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:22 | 10.09.22 г.
fallback