fallback

Материалното богатство не е символ на успеха за много от българите

83% от хората в страната се приемат за успели само ако допринасят за развитието на обществото

14:45 | 13.10.11 г.
Автор - снимка
Създател

42% от българите смятат, че материалното богатство не е признак за успех. На същото мнение са 68% от испанците, 55% от американците, 45% от англичаните и едва 21% от ливанците. Това показват данните от представително международно проучване, направено от агенция Future Poll по поръчка на Johnnie Walker.

Изследването е проведено през юли 2011 г. освен в България, в още 10 държави – Бразилия, Великобритания, Виетнам, Гърция, Испания, Китай, Ливан, САЩ, Тайланд и Южна Африка, сред население на възраст 25-45 години. Целта на проучването е да установи има ли промяна в съвременното схващане и символите на успеха. Според възприемането на материалните богатства като символ на успеха условно държавите в проучването могат да бъдат разделени в три групи.

За първата, в която попадат Китай, Тайланд, Ливан и Виетнам, успехът се измерва основно на базата на материалните богатства и с пълна сила важи твърдението „няма значение какво знаеш ти, важното е кого познаваш”.

Във втората група, наречена „амбициозни алтруисти” влизат България, Гърция, Бразилия, САЩ, Южна Африка и Великобритания. За населението на тези държави материалното богатство също е от значение, но при тях във все по-голяма ценност се превръщат филантропията и междуличностните отношения.

В трета група попада единствено Испания, където постиженията се измерват на базата на положителния ефект, който действията на хората оказват върху обществото. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:25 | 12.09.22 г.
fallback