fallback

Тейлър Пери е най-високоплатен в шоубизнеса

Актьорът, режисьор, сценарист и продуцент е заработил 130 млн. долара за една година

12:04 | 14.09.11 г.

Пери обикновено е продуцент, режисьор и сценарист на филмите, в които участва. Снимка: Ройтерс

Най-високоплатеният представител на шоубизнеса в света е актьорът, режисьор, продуцент и сценарист Тейлър Пери. През периода май 2010 г. - май 2011 година той е заработил 130 млн. долара, което му отрежда първо място в класацията на списание Forbes.

Завидната сума Пери е спечелил благодарение на пет филма и две телевизионни шоута с негово участие, излезнали на екран през отчетния период. От Forbes подчертават, че Пери обикновено е продуцент, режисьор и сценарист на филмите, в които участва. А за тях са продадени билети на обща стойност около 500 млн. долара. С не по-малък успех се ползва и телевизионното му предаване по TBS.

На второ място в класацията на е продуцентът Джери Брукхаймър ("Карибски пирати", "Армагедон", "Да изчезнеш за 60 секунди" и др.). За година той е спечелил 113 млн. долара и по този показател е изпреварил дори култовия режисьор Стивън Спилбърг.

Последният е на трето място със 107 млн. долара. Напоследък Спилбърг се е оттеглил от режисурата, но се изявява като много успешен продуцент на ленти като "Трансформърс: Тъмната страна на Луната" и "Каубои и извънземни".

Освен Тейлър Пери в класацията на най-високоплатените представители на шоубизнеса има само още един актьор – Леонардо ди Каприо. Той заема осмо място със 77 млн. долара благодарение на филмите "Генезис" и "Злокобен остров".

Единственият музикант, попаднал в класацията, е сър Елтън Джон. През отчетния период той е заработил 100 млн. долара и се нарежда на четвърта позиция.

Веднага след него е продуцентът и водещ на телевизионното шоу "Америкън айдъл" от 2002 до 2010 г. Саймън Калоу с доходи от 90 млн. долара.

Американският автор на трилъри, 64-годишният писател Джеймс Патерсън, е на шесто място. Благодарение на серията романи за психолога Алекс Крос той е спечелил 84 млн. долара. През август той бе обявен от Forbes за най-високоплатения писател в света.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:06 | 14.09.22 г.
fallback