fallback

Аукционните къщи в Ню Йорк очакват платежоспособни китайци

Двете най-големи - Christie's и Sotheby's, за първи път привличат клиенти от Изтока с класическа китайска калиграфия и живопис

13:04 | 07.09.11 г.
Автор - снимка
Създател

Вазите от китайски порцелан са сред най-наддаваните на аукционите вещи. Снимка: Ройтерс

Както всяка година и през този септември големите аукционни къщи в Ню Йорк ще заложат между 12-и и 16-и септември на китайския устрем за пазаруване. Новото обаче е широкото предлагане на класическа китайска живопис и калиграфия, с която Christie’s и Sotheby’s искат да примамят клиентите от Далечния Изток. За тези две форми на изкуството досега наддават преди всичко купувачи от Китай, пише в свой материал германският бизнес ежедневник Handelsblatt.

Christie’s предлага колекция на банкера и предприемач Сю Ханцин (1882-1961), който е започнал кариерата си по времето на китайската империя като високопоставен служител в администрацията. Сред 64-те калиграфии изпъква името на императора Цянлун (1711-1799). Той е наредил да се създаде сборник с калиграфии под името „Chunhua ge tie“, който през 1769 г. е нараснал до 10 тома. Един подобен сборник би струвал между 1,2 и 1,5 млн. долара.

Сю Ханцин е бил и горд притежател на три стихотворения от значимия представител на неоконфуцианската доктрина Джу Си. Си е китайски философ от времето на династията Сун и водеща фигура в китайската философия на епохата. Трите стиха се оценяват на между 1,5 и 1,8 млн. долара.

При Sotheby’s под чукчето ще попаднат и 83 калиграфски творби и картини. На една от тях, на цели осем страници Донг Цючан (1555-1634) е събрал дълга надгробна поема. Анализатори очакват постигната цена да е между 200 хил. и 300 хил. долара.

Christie’s ще предложи и над 600 ценни художествени обекта от западни частни колекции. Така например има девет порцеланови предмета от епохата Цин, които са част от наследството на железопътния пионер и предприемач Корнелий ван Хорн (1843-1915) или 36 запазени нефритови обекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:25 | 31.08.22 г.
fallback