fallback

Близо 40% от европейците страдат от психически заболявания

Още през 2005 г. загубите от разпространението на психически и неврологични заболявания в Европа са достигали 386 млрд. евро годишно

12:17 | 05.09.11 г.
Автор - снимка
Създател

Снимка: e-MagineArt.com, лиценз: CreativeCommons

Близо 40% от европейците страдат от различни психически заболявания, съобщава Ройтерс, като се позова на проучване на Дрезденския университет.

Около 165 млн. души на Стария континент, или 38% от цялото му население, страдат от депресия, превъзбуденост, безсъние, алкохолизъм или деменция, се посочва в резултатите от проучването. То обхваща 30 държави - 27-те страни членки на ЕС, Швейцария, Исландия и Норвегия - в които живеят общо 514 млн. души.

Едва една трета от болните се подлагат на терапия или вземат необходимите лекарства. Затова тези заболявания се превръщат в огромен икономически и социален товар, който се измерва в милиарди евро годишно. "Психическите разстройства са се превърнали в най-голямото здравно предизвикателство за Европа през 21-и век", изтъкват авторите на доклада.

Екипът от учени, ръководен от Ханс Улрих Витхен от Дрезденския университет са анализирали близо 100 различни психически и неврологични заболявания. Проучването бе публикувано от Европейския колеж по невропсихофармакология.

Според Световната здравна организация към 2020 г. депресията ще се превърне във второто по разпространение заболяване в света. Според Витхен в Европа групата на неврологичните и психическите заболявания вече е най-големият източник на "натоварване върху здравното състояние на хората".

Още през 2005 г. загубите от масовото разпространение на психически и неврологични заболявания в Европа са достигали 386 млрд. евро годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:49 | 30.08.22 г.
fallback