fallback

Жените страдат от безсъние заради финансови проблеми по-често от мъжете

Жените взимат все по-активно участие в управлението на семейните финанси

16:07 | 01.09.11 г.

Жените страдат от безсъние заради финансови проблеми много по-често от мъжете, сочи проучване, поръчано от американския сайт за управление на семейните авоари Manilla.com и цитирано от Huffington Post.

Изследването обхванало 1000 души и установило, че една трета от анкетираните дами страдали от липса на сън, породена от финансови проблеми. Докато мнозинството от мъжете, оплакващи се от безсъние, не могли да изтъкнат някаква особена причина, предизвикваща нощното им бодърстване.

За Линда Дескано, директор на филиала Women&Co към Citibank, тези данни не са изненадващи. Жените взимат все по-активно участие в управлението на семейните финанси и при несигурната обстановка на борсите и на световните пазари явно грижите на слабия пол растат.

Дамите по-дълго задържат семейната каса в ръцете си, защото средностатистически живеят с 5 до 7 години повече от съпрузите си.

Жените по-добре оценяват стойността на всеки долар, защото печелят и до ден днешен по-малко от мъжете. При 1 долар, спечелен от мъжете, за същия заеман пост дамите получават 0,77 долара.

И още едно обстоятелство, което прави жените по-чувствителни към харчовете. Те изкарват повече години без заплата, тъй като поемат грижите за децата и за гледането на възрастните родители, като по този начин съзнателно загърбват службите си.

Поради всички тези причини жените много по-болезнено изживяват недоимъка на пари, отколкото мъжете. А лошият сън е един от първите признаци на този душевен дискомфорт, пише вестникът.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:23 | 13.09.22 г.
fallback