fallback

Английската Висша лига купи играчи за 485 млн. паунда през лятото

Разходите за трансфери са нараснали с 33% спрямо летния трансферен прозорец през 2010 г., но над две трети от тях са направени от петте водещи клуба на Острова

12:17 | 01.09.11 г.

Снимка: Ройтерс

Клубовете от английската Висша лига похарчиха 485 млн. паунда през летния трансферен прозорец, съобщиха анализатори от одиторската компания Deloitte, цитирани от ВВС.

В сравнение със същия период на миналата година увеличението е с 33%, или 120 млн. паунда, посочиха от компанията.

Вчера, в последния възможен ден за трансфери, Микел Артета премина в Арсенал от Евертън и Раул Мейрелеш напусна Ливърпул, за да отиде в Челси, като сделките и при двамата надхвърляха 10 млн. паунда.

Общо 5 клуба похарчиха през трансферния прозорец по над 50 млн. паунда – Арсенал, Челси, Ливърпул, Манчестър Сити и Манчестър Юнайтед, формирайки над 66% от оборота на пазара.

Според Дан Джоунс от Deloitte „значителното“ увеличение означава, че клубовете се връщат към ниво на разходите за трансфери от периода между 2007 и 2009 г. „Разходите през лятото са концентрирани отново при водещите клубове от Висшата лига, които се конкурират много по-яростно за успех на домашната и европейската сцена и съответните финансови изгоди“, посочи Джоунс.

Други значими трансфери бяха този на Скот Паркър, преминал от Уест Хям в Тотнъм срещу 6 млн. паунда, докато Сток Сити счупи рекорда си за трансфер, купувайки Питър Крауч от Тотнъм за 10 млн. паунда.

Трансферите на играчи от чуждестранни клубове са на стойност около 205 млн. паунда, което е спад от 25% спрямо нивата от 2010 г. и представлява 42% от всички разходи за трансфери през лятото във Висшата лига, докато през миналата година делът им бе 75%.

Същевременно клубовете са похарчили около 165 млн. паунда за англичани, което представлява около 34% от общите разходи за трансфери.

„Насърченията на футболните власти за ангажиране на играчи, израснали в страната, допринесоха за нарасналия процент на разходи за трансфери през лятото за млади английски таланти. Възраждането на трансферните разходи е видимо и в останалите най-големи европейски първенства. Въпреки вътрешните трудности, отложили началото на сезона в някои от тях, разходите за трансфери нараснаха значително при клубовете от италианската Серия А и испанската лига“, посочи Джоунс.

Междувременно от Deloitte съобщиха, че клубовете от останалите три професионални футболни дивизии на Острова са обявили разходи за трансфери от около 30 млн. паунда през лятото.

„Нетните приходи за останалите 3 професионални дивизии, получени за трансфери от клубове от Висшата лига и чужбина, са на стойност около 60 млн. паунда, което е значително повече от лятото на 2010 г.“, се казва в съобщението на одиторската компания. През аналогичния период на миналата година тези приходи бяха 25 млн. паунда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:19 | 13.09.22 г.
fallback