fallback

В Холандия искат да вдигнат изкуствена планина

Според предварителни оценки цената може да е от няколко милиарда до 200 милиарда евро

10:59 | 31.08.11 г. 2

Снимка: sxc.hu

Шеговита идея за създаване на изкуствена планина ще се окаже изпълнима, предаде Ройтерс.

Журналистът Тойс Зоневелд съвсем не е очаквал такъв отклик, когато в популярен холандски вестник шеговито призовава сънародниците си да си направят собствена планина с алпийски склонове, ливади и села.

"Не беше на сериозно, но на следващия ден имаше такъв отклик на ентусиасти, които всъщност се бяха замислили как да стане и правеха изчисления, че това ме накара да осъзная колко много хора искат това освен мен", каза Зоневелд.

Холандски инженерингови групировки като "Бартелс" и спортни организации като асоциацията на скиорите, на планинарите и на алпинистите се събраха днес, за да обмислят детайлите.

Най-голямото възвишение в Холандия е Ваалсерберг в южната провинция Лимбург. То се издига на 323 м.

Зоненвелд мечтае за изкуствена планина дълга 5 км и висока от 1 до 2 км. Най-високата сграда в света Бурж Халифа в Дубай е висока 828 м.

Идеята за изкуствена планина не е нова. През 2009 г. германски архитект предлага на мястото на старото летище Темпелхоф в Берлин да бъде издигната планина с височина 1000 м, но в крайна сметка му разрешават да направи само 60-метров хълм.

Зоневелд тепърва ще уточнява как точно да бъде проектирана и построена холандската планина, къде да бъде разположена и най-важното - колко ще струва. Той отказва да посочи дори съвсем ориентировъчна цена.

Според някои предварителни оценки цената ще е от няколко милиарда до 200 милиарда евро.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:29 | 11.09.22 г.
fallback