fallback

Продадоха на търг ферари за рекордните 16,4 млн. долара

Продавачът и купувачът останаха анонимни, предишният рекорд от 12 млн. долара бе поставен от същата марка

15:30 | 23.08.11 г.

Ferrari Testa Rossa, модел 1957 г., бе продадено на търг в Калифорния за 16,4 млн. долара, превръщайки се в най-скъпия автомобил, сменил собственика си на търг, съобщи американската телевизия CNN, цитирана от РИА „Новости“.

„Цената от 16,4 млн. долара за този автомобил сочи, че на пазара на великите състезателни ферарита има много висока конкуренция и че колекционерите искат да получат най-значимия екземпляр за главен експонат в колекциите си“, цитира американската телевизия изявление на Хогърти МакКийл, президент на Hagerty Insurance, специализирана в застраховане на колекционерски автомобили.

Хогърти отбеляза също, че макар автомобилът да е бил продаден на рекордна за търгове стойност, цената му не е максималната. По думите му на частни търгове цената му може да надхвърли два пъти сумата, платена сега от неизвестен колекционер.

Името на продавача също остана неназовано. За него се знае само, че е „прочут колекционер и страстен поклонник на италианските автомобили“.

Търговската къща Gooding & Co. получава 10% от продажната цена.

Ferrari 250 Testa Rossa е първият автомобил от серията и прототип на останалите модели от нея.

Мощността му се оценява на 300 конски сили, снабден е с 12-цилиндров V-образен двигател и 4-степенна скоростна кутия.

Марката е печелила многократно международни състезания и е първи носител на наградата от „Конкурса на елегантността“ сред класическите автомобили в калифорнийския град Пебъл Бийч през 2006 г.

Предишният рекорд за най-висока цена на търг също принадлежеше на Ferrari Testa Rossa – праз 2009 г. автомобил от тази марка бе продаден в Италия за 12 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:35 | 13.09.22 г.
fallback