fallback

Левски и ЦСКА с по над 1 млн. евро от Лига Европа за миналия сезон

УЕФА разпредели над 150 млн. евро на отборите, участници в Лига Европа през миналата година

21:49 | 16.08.11 г.
Автор - снимка
Създател

"Левски" е прибрал близо 1,5 млн. евро от участието си в груповата фаза на надпреварата. Снимка: БТА

Повече от 150 млн. евро,  генерирани от Лига Европа, бяха разпределени между 48-те клуба, участващи миналата година в надпреварата, се казва в прес съобщение на УЕФА.

От българските отбори най-добре се е представил "Левски", който е прибрал близо 1,5 млн. евро от участието си в груповата фаза на надпреварата. Сумата на ЦСКА пък е малко над 1,25 млн. евро, а разликата между двата клуба е от спечелените точки в мачовете. „Левски“ спечели две победи срещу "Гент" (3:2) и "Спортинг" (Лисабон) (1:0) и завърши 2:2 с "Лил", което гарантира 350 хил. евро, докато ЦСКА победи с 2:1 "Рапид" (Виена) като гост и така спечели 140 хил. евро. Според добре известните правила на УЕФА класирането за груповата фаза гарантира на всеки отбор по 1 млн. евро - 640 хил. евро за самото участие и по 60 хиляди евро на изигран мач. ЦСКА и „Левски“ получиха и по 121 680 евро от преразпределените средства от продажбата на телевизионни права за България.

Носителят на купата в Лига Европа "Порто" получава малко над 7,8 млн. евро. „Брага“, която бе победена от „Порто“ на финала на втория по сила европейски клубен турнир, получава 4,5 млн. евро.

Рекордьор по приходи обаче е полуфиналистът "Виляреал", който отпадна, победен от „Порто“ - с 9,05 млн. евро заради много високите суми, идващи от телевизионните права, разпределяни в Испания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:56 | 13.09.22 г.
fallback