fallback

Гейм, сет, кеш – Шарапова е най-богатата спортистка

Мъжете спортисти са много по-добре платени от жените в спорта, показва проучване на Forbes

08:52 | 03.08.11 г.
Автор - снимка
Създател

За последните 12 месеца Мария Шарапова е спечелила 24,5 млн. долара. Снимка: Ройтерс

В десетката на актуалната класация на Forbes за най-печелившите спортистки в света има цели три тенисистки. Същевременно обаче в ТОП 20 на най-добрите тенисистки има такива, които нямат дори договор за екипи.

Мария Шарапова отдавна не е най-добра в професията си. Близо две години рускинята беше измъчвана от контузии и дори отчете 126-та позиция в световната ранглиста през 2009 г. Тази година обаче Шарапова е спечелила близо 80% от срещите си и вече е №5 в света.

Едва преди няколко дни Шарапова достигна и до първия си финал на турнир от Големия шлем (Открито първенство на Австралия, Открито първенство на САЩ, Открито първенство на Франция и Уимбълдън). 

Въпреки всичко това руската тенисистка остава най-добре платената жена-спортист за седма поредна година, като нейните конкуренти дори не са близо до нея. За последните 12 месеца Шарапова е спечелила 24,5 млн. долара, пише Forbes, цитиран от Ройтерс.

Само за продължаването на рекламния си договор с Nike с още осем години рускинята е получила не по-малко от 70 млн. долара. И изглежда, е заслужила всеки цент – през 2010 г. спортният гигант е отчел ръст от 26% на спортните артикули от линията на Шарапова.

Доволни от сътрудничеството с рускинята са и другите спонсори - Head, Clear Shampoo, Evian, Sony Ericsson, Tiffany и Tag Heuer. Тенисистката има и 5,2 млн. почитатели във Facebook. 

Една от основните конкуренти на Шарапова - Каролин Вожняцки, се нарежда на втората позиция с 12,5 млн. долара, следвана от автомобилната състезателка Даника Патрик с 12 млн. долара. 

В челната десетка са още Винъс Уилямс (11,5 млн. долара), Ким Клайстерс (тенис, 11 млн. долара), Серина Уилямс (тенис, 10,5 млн. долара), Ли На (тенис, 10 млн. долара), Ким Ю На (фигурно пързаляне, 10 млн. долара), Ана Иванович (тенис, 6 млн. долара) и Паула Креймър (голф, 5,5 млн. долара).

Според Forbes тези десет най-добре платени жени спортисти са спечелили 113 млн. долара за 12-те месеца, приключващи на 1-и юли. За сравнение, мъжете спортисти имат общи доходи от 449 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:36 | 04.09.22 г.
fallback