fallback

Мавзолеи в нюйоркско гробище се предлагат на по-високи цени от жилища в Бронкс

Оферти за продажба на скъпи гробници дават нови измерения на търговията с имоти в Ню Йорк

17:26 | 02.08.11 г.

Снимка: sxc.hu

Търговията с недвижими имоти в Ню Йорк постигна нови измерения и на пазара вече се появяват оферти за продажбата на изискани гробници, пише в. "Дейли телеграф".

Предлагат се няколко гробници - истински произведения на изкуството в престижното нюйоркско гробище Удлоун, където почиват в мир издателят и журналист Джоузеф Пулицър, композиторът Ървинг Берлин и музикантът Дюк Елингтън. Гробището е известно като място за последен покой за велики личности на американската история и като "хотел Риц на гробищата".

Някои от гробниците в този "рай" за покойниците се предлагат сега за продан дори за 4,2 млн. долара.

Върху 300 хил. парцела в Удлоун са построени невероятни надгробни постройки, които са по-скъпи от почти всички семейни жилища в Бронкс, един от най-бедните квартали на Голямата ябълка.

Някои гробници са разкрасени с барелефи и мозайки, които са представени в лъскави брошури, предназначени за кандидат-купувачите. Управата на гробището оправдава високата цена за парцелите и за гробниците там с това, че моравите в пределите на обекта се косят на всеки 10 дни, а посетителите се транспортират с возила до мястото, на което са положени тленните останки на техните близки.

Сред най-скъпите обекти, предлагани за продан в гробището, са 101-годишен мавзолей, в който са положени тленните останки на Норман Винсънт Пийл, пастор и автор на книгата "Силата на положителното мислене". В неговата последна обител има места за полагането на тленните останки на 8 души. Цената, на която се предлага мавзолеят, е 750 хил. долара. Гробницата е разкрасена отвътре със стъклописи, копие на тези в катедралата Сейнт Пол в Лондон, а видът й наподобява древногръцки храм.

Гробница с четири места, която неотдавна е била реставрирана, се търгува за по-скромната сума от 534 хил. долара. Засега името на първия й обитател се пази в тайна.

Безспорно звездата сред гробниците, мавзолеите и криптите в гробището Удлоун е 8-местният мавзолей на Уилям Бейтман Лийдс, бившия цветар, превърнал се в магната на ламарината. Той почина като мултимилионер през 1908 г. Тогава неговият мавзолей беше проектиран от Джон Ръсел Поуп, създателя на мемориала на Джеферсън във Вашингтон. Централният корпус на мавзолея се освободи за нови обитатели, когато правнучката на Лийдс реши да премести тленните останки на магната в семейното имение в щата Индианаполис.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:56 | 10.09.22 г.
fallback