fallback

Два български филма бяха отличени на кинофестивала в Сараево

Българските филми „Аве“ на Константин Божанов и „Втори дубъл“ на Надежда Косева спечелиха 3 награди в столицата на Босна и Херцеговина

12:10 | 01.08.11 г.
Автор - снимка
Създател

Анджелина Джоли получи специална награда „Сърцето на Сараево” за своя принос в киното. Снимка: Ройтерс

Общо седем български филма участваха в различни програми на 17-ия кинофестивал в Сараево, като два от тях бяха отличени от различни фестивални журита, съобщиха от "София филм Фест".

„Аве” на режисьора Константин Божанов спечели Специалната награда на журито и наградата на интернет портала Cineuropa. Божанов получи лично наградата в присъствието на актьорите Ованес Торосян, Анджела Николова и продуцента Димитър Гочев от жури с председател израелския режисьор Ари Фолман („Валс с Башир”). Копродукцията на България и Франция участва с успех в Седмицата на критиката на фестивала в Кан през май. Голямата награда в игралния конкурс бе връчена на „Breathing” на Карл Марковиц.

"Втори дубъл" на Надежда Косева спечели втората награда в късометражния конкурс (1st Special Mention). Филмът, копродукция на България и Германия, бе представен в Сараево от режисьорката и продуцента Стефан Китанов. Наградата бе връчена от председателя на журито Милчо Манчевски ("Преди дъжда"). Голямата награда получи "Мецанин" на Далибор Матанич.

Oстаналите български филми, представени в Сараево, бяха „Островът” на Камен Калев, „Подслон” на Драгомир Шолев, „Манчестър Юнайтед от Свищов” на Стефан Вълдобрев, „Правилата на ергенския живот” на Тонислав Христов и „Хромони” на Ина Николова и Райна Атанасова, а гвоздеят на церемонията бе присъствието на звездната двойка Анджелина Джоли и Брад Пит. Джоли получи специална награда „Сърцето на Сараево” за своя принос в киното. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:37 | 11.09.22 г.
fallback