fallback

Продават на търг паспорт на Джеймс Джойс

Цената на документа може да надмине 70 хил. британски лири

15:56 | 12.07.11 г.
Автор - снимка
Създател

Снимка: Wikimedia, лиценз: Creative Commons

Паспорт на писателя Джеймс Джойс ще бъде предложен на търг от аукционна къща Sotheby's, съобщи Daily Telegraph. Според предварителната оценка на специалисти цената е над 70 000 британски лири, или почти 78 000 евро. Търгът е насрочен за 14-и юли в Лондон.

Документът е издаден на Джеймс Джойс през август 1915 г. в британското консулство в Цюрих. Освен снимката на писателя в паспорта е залепена още снимка на бъдещата му съпруга Нора Барнакъл и на двете деца на двойката - синът им Джордж и дъщеря им Лусия. При това Нора е вписана в документа като съпруга на Джеймс Джойс. В действителност двамата сключват официално брак през 1931 г. Снимките на Джойс и Барнакъл са съпроводени с описание на външността на двамата. Джойс е описан като 33-годишен мъж със "стандартни" чело, нос и уста, кръгла брадичка, сини очи и тъмна коса. За Нова пише, че има остра брадичка, сиви очи и тъмна коса, а челото, носа и устатата й също са характеризирани като "обикновени", без особени белези. С помощта на паспорта на Джойс могат да се проследят пътуванията му из Европа (Цюрих, Париж, Лондон, Локарно). По думите на представител на Sotheby's документът е особено ценен заради факта, че е издаден през периода, когато писателят работи над световноизвестния си роман "Одисей".

Джойс започва работа над "Одисей" на 16 юни 1904 г. Работата над произведението продължава 7 години. През 1917 -1918 г. започва публикуването на "Одисей" на части в американското списание за експериментална литература Little Review. Като цяло произведение романът е издаден за пръв път във Франция през 1922 г.

БТА

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:54 | 14.09.22 г.
fallback