fallback

Лагард ще получава 468 хил. долара годишна заплата начело на МВФ

От фонда ще поемат и ежедневните разходи на Лагард, свързани с изпълнение на служебните й задължения

09:32 | 06.07.11 г.

Снимка: Ройтерс

Французойката Кристин Лагард, която вчера встъпи в длъжност като генерален директор на Международния валутен фонд, ще получава годишно възнаграждение от 468 000 долара, съобщиха от пресслужбата на фонда, цитирини от РИА „Новости“.

Освен това като режийни разходи й се полагат 84 000 долара годишно.

МВФ ще покрива й ежедневните разходи на Лагард, свързани с изпълнението на служебните й задължения, отбелязват от пресслужбата.

Лагард, която доскоро бе министър на финансите, икономиката и промишлеността на Франция, бе избрана начело на МВФ с 5-годишен мандат на заседание на борда на директорите на 28 юни.

Предишният генерален директор на фонда Доминик Строс-Кан подаде оставка през май, след като бе обвинен в изнасилване на камериерка в нюйоркски хотел.

„Лагард е първата жена, която ще ръководи тази влиятелна финансова институция. Тя я оглави в критичен период, тъй като МВФ в момента тясно взаимодейства с Европейския съюз за осигуряване на финансова подкрепа на преживяващите икономически трудности европейски държави“, подчертават от пресслужбата.

Генералният директор на МВФ съвместява 3 ключови функции.

На първо място той оглавява висшия изпълнителен орган – Борда на директорите, ръководи непосредствено служителите, които са около 2 200, и представлява организацията на международни форуми и преговори.

Лагард проведе първия си работен ден на новата длъжност в запознанство със сътрудниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:26 | 06.09.22 г.
fallback