fallback

Марка за две пенита беше продадена за повече от 1 млн. лири

Първоначалната оценка на "Синият Мавриций" е била между 150 000 и 200 000 лири

22:19 | 29.06.11 г.
Автор - снимка
Създател

На търг на аукционна къща Spinks в Лондон беше продадена марката "Синият Мавриций" от две пенита за сумата от над 1 милион британски лири или около 1,6 млн. долара, съобщи Daily Mail. Цената е рекордна за пощенска марка, продавана във Великобритания.

"Синият Мавриций" е част от колекцията пощенски марки "Чартуел", собственост на сър Сирил Хъмфри Крипс. Цялата сбирка е събрана в 80 албума. Марките ще бъдат продадени на 9 самостоятелни търга в период от 18 месеца. Очаква се за тях да бъдат получени над 20 млн. лири.

Първоначалната оценка на "Синият Мавриций" е била между 150 000 и 200 000 лири.

Марката "Синият Мавриций" от две пенита е купена от участник в търга, пожелал анонимност. Той е наддавал по телефона заедно с още шестима души.

Сър Сирил Хъмфри Крипс е купил марката през 1972 г. Той платил за нея 29 000 лири или около 46 000 долара.

Марката "Синият Мавриций" е смятана за една от най-скъпите и ценни в света. През 1846 г. губернаторът на остров Мавриций - британска колония в Индийския океан, издава указ за превоза и плащането на пощенските пратки. Докато в Англия се преговаряло за производство на марките, било решено първата серия да бъде пусната самостоятелно. С изработването на купюрите се заел известният на Мавриций ювелир и гравьор Джозеф О. Бърнард. Той работил върху тях в продължение на една година. През това време забравил какво точно трябва да бъде изписано върху марката.

Бърнард си спомнил, че на сградата на пощата пише Post office (Пощенска служба) и решил, че това е точният текст.

През септември 1847 г. отпечатват "Синият Мавриций" от две пенита и "Червеният Мавриций" от едно пени. Образът върху тях е на английската кралица Виктория. Общо били отпечатани по 240 марки от двата вида. След това производството им било спряно, тъй като открили грешката - вместо "Пощенска служба" (Post office) на тях трябвало да пише "Поща платена" (Post paid). Но вече имало отпечатани марки и жената на губернатора лейди Гом активно лепяла "Маврициите" върху писмата с покани за бал на 30 септември 1847 г., с който било отпразнувано помиряване след безредици заради опит да се забрани използването на френския език в съдопроизводството.

До днешни дни са оцелели само 26 "Мавриция". Един неклеймован "Син Мавриций" е продаден за 1,25 млн. долара през 1993 г. Същата година е продаден и плик с двата вида "Мавриция" за баснословната сума от 3,8 млн. долара.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:16 | 12.09.22 г.
fallback