fallback

Италия излезе на първо място по производство на вина в света

САЩ изпревариха Германия в търсенето на италиански вина за последните шест месеца

11:58 | 14.06.11 г. 1

Дегустатор тества италианско червено вино на Международния панаир на виното в Шанхай. Снимка: Ройтерс

Италия зае първото място в световната класация за производство на вино, изпреварвайки по количество основния си съперник Франция.

Това съобщиха представители на влиятелната италианска асоциация на земеделски производители „Колдирети“, цитирани от ИТАР-ТАСС, като се позоваха на данни от Европейската комисия за произведените количества след края на сезон 2010-2011 г.

Според тази информация в Италия са били произведени 49,6 млн. хектолитра вино, докато във Франция показателят е 46,2 млн. хектолитра.

Според експерти това е станало заради стабилизирането на отрасъла на Апенинския полуостров и намаляването на производствените обеми във Франция. По думите им над половината от произведеното в Италия вино е от утвърдени региони.

При това от „Колдирети“ отбелязват ръста в износа на италиански вина с почти 15% за първите 6 месеца на 2011 г. в сравнение със същия период на предходната година.

През последната половин година е регистрирано рекордно увеличение на търсенето на италиански вина в САЩ с 31%, като по този начин американският пазар излиза на първо място по потребелението им, изпреварвайки Германия.

Със 146% са се увеличили доставките на италиански вина за Китай. С около 6% е нараснал износът за държавите членки на Европейския съюз.

При това показателите за доставки на продукцията зад граница бяха достатъчно високи и през 2010 г., когато за първи път приходите от износа надхвърлиха тези от продажбите на националния пазар, посочват специалистите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:44 | 13.09.22 г.
fallback