fallback

Тетрадките по английски език на Наполеон продадени за над 90 000 евро

Наддаването се е провело на три лота, съставени от оригинални рисунки, бележки на английски и на френски

13:46 | 06.06.11 г.
Автор - снимка
Създател

Снимка: sxc.hu

Тетрадките по английски език на Наполеон бяха продадени на аукцион в Париж за рекордна сума, предаде AFP.

За тетрадката, в която например фигурират думи като "To run. Courir" (бягам)  са били платени 93 125 евро, съобщава организаторът на търга Osenat. В каталога предварителната цена е била между 7000 и 9500 евро. Трите тетрадки са били изписани по време на заточението на Наполеон на британския остров Света Елена, където английски му е преподавал френски граф.

Новият собственик на ръкописите е Музеят за писма и ръкописи в Париж, който ще изложи тетрадките си зад витрина след 21-и юни. Наддаването се е провело на три лота, съставени от оригинални рисунки, бележки на английски и френски, излезли изпод перото на Наполеон.

"Comment se portoient-ils. How do they do" (Как сте?) или"Combien étаiеnt-ils. How many were they" (Колко бяха те?), пита Наполеон в тетрадките си, на които се виждат и чертежи на крепости и военни укрепления.

"Дори докато учел английски, той не можел да избяга от същността си на войник, от военния, който живеел в него. Неговите чертежи са на крепостни стени и военни укрепления. Невероятно е, че след като се борил с английския език през целия си живот, Наполеон решил да започне да го учи едва накрая. Трябвало е да помисли за това по-рано", казва директорът на аукционна къща Osenat Жан-Пиер Озена.

Като владетел на Франция от 1804 до 1815 г. Наполеон създава военна империя с влияние над по-голяма част от Западна Европа, преди да бъде победен от херцог Уелингтън в битката при Ватерло през юни 1815 г. и да бъде взет в плен.

По пътя към остров Света Елена Наполеон изразява гласно срама си, че никога не е учил английски език и не може да чете на езика на Шекспир. Един от неговите спътници в изгнанието, граф Ла Каз, заявява готовността си да му предава уроци през следващите години. Владетелят умира през май 1821 г. на 51-годишна възраст на Острова. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:01 | 01.09.22 г.
fallback