fallback

Шоколадова фиеста се вихри из Европа

Шокомода, шоковино, шокопушалня и шококрасота са само част от атракциите по време на „Салон на шоколада“, който ще превърне Болоня в най-сладкия град за един уикенд

12:55 | 25.02.11 г.

Любителите на шоколада има на какво да се радват от началото на годината в Европа. Различни градове отдават дължимото на какаовото изкушение, независимо от проблемите с износа в Кот д'Ивоар и опасенията, че цената на шоколада ще скочи главоломно.

В средата на февруари в търговския център Акрополис, намиращ се в столицата на Литва Вилнюс, бе създадена шоколадова стая с всички необходими мебели, направени изцяло от майстори сладкари в реални размери, съобщава АП.

Картини по шоколадовите стени, книги, завеси, чаши за чай, столове и маси, лъжички и вилички, дори статуя на котка от бял шоколад, заспала на един от шоколадовите столове – в това царство на шоколада чинията с парчета шоколадови блокчета като че ли се губи някак сред цялото майсторство на сладкарите.

Шоколадовата стая е с размери 17 кв. м, за направата й са използвани 300 килограма шоколад и ще може да се види до 8 март, когато ще бъде начупена на парченца и раздадена на посетителите в мола.

За любителите на шоколада обаче добрите новини не свършват до тук. От 25 до 27 февруари италианският град Болоня се превръща в столица на шоколада, съобщава изданието Il Quotidiano Italiano.

В града, известен с университета и колбасите си, ще дебютира “Салонът на шоколада”, който ще привлече хиляди почитатели на "храната на боговете".

Сред проявите по време на празника на какаовото изкушение ще има кулинарни ателиета, на които майстори сладкари ще покажат какво могат да направят от шоколад.

 

Предвижда се и модно ревю с шоколадови дрехи, проектирани от големи дизайнери и реализирани от водещи сладкари. Ревюто се нарича “Шокомода”.

Конференция, наречена “Шокофорум” пък е посветена на темата за шоколада и ползите за здравето от неговата редовна консумация. По време на проявата “Шоковино“ ще се прави дегустация на вина, съчетани с шоколадови изделия.

В зона, обособена като “Шокопушалня”, почитателите на пурите и цигарите, на спиртните напитки и на шоколада, ще имат възможност да прекарат незабравими мигове, съчетавайки трите си страсти.

Козметично студио, наречено “Шококрасота”, ще предложи на посетителите си най-новите методи за разкрасяване на базата на шоколадови продукти.

За децата ще има обособена зона за игри, наречена “Шоколенд”, където те ще откриват тайните на шоколада, а играчките и атракциите ще бъдат естествено шоколадови.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:16 | 03.09.22 г.
fallback